Шведският треньор Свен Горан Ериксон ще бъде треньор на "Ливърпул" за ден и така, поне отчасти, ще сбъдне една от мечтите си. Това ще стане на 23 март, когато в благотворителен мач на "Анфийлд" ще се изправят славни ветерани на "Ливърпул" и "Аякс", а набраните средства ще отидат за добри каузи.

На 11 януари скандинавски и английски медии разпространиха интервюта с Ериксон, в които той обяви, че през м.г. е бил диагностициран с рак на панкреаса, който е в терминален стадий. По думите му - в най-добрия случай му остава година живот, или по-малко в най-лошия.

Бившият треньор на ИФК "Гьотеборг", "Бенфика", "Лацио", Англия и т.н. спомена, че по отношение на кариерата си съжалява най-много за това, че не е имал шанса да бъде начело на любимия тим от своето детство - "Ливърпул". 

"Червените" реагираха още на следващия ден - готови бяха да сбъднат мечтата на навършилия на 5 февруари 76 г. Ериксон. Той ще е нещо като старши треньор на легендите на "Ливърпул".

Двубоят се организира от фондацията на клуба, тя вече реализира такива благотворителни срещи с ветерани на "Селтик" и "Манчестър Юнайтед". Събрани бяха общо 1,45 млн. паунда.

В подкрепа на думите на тежко болния специалист английски медии публикуваха негови снимки на "Анфийлд" от времето, когато бе селекционер на Англия. А той разказа, че посещавал стадиона на най-титулувания британски отбор още от младежките си години, поддържал е връзки с личности от историята му.

"За съжаление не го познавам, коментира треньорът на "Ливърпул" Юрген Клоп. - Знам много неща за него, но никога не сме се срещали лично. Да, очевидно беше много трогателна новина, когато чухме за това.

За първи път узнах за неговото възхищение или любов към "Ливърпул" и че той е фен през целия си живот. Абсолютно добре дошъл е да дойде тук и може да седне на моето място в офиса ми и да върши моята работа за един ден."

Германецът, който наскоро шокира с новината, че напуска в края на сезона, добави, че се надява да прекара време с Ериксон, за да го опознае.

Отборът на "Ливърпул" ще включва играчи като Йежи Дудек, Сандер Вестервелд, Мартин Щкъртел, Фабио Аурелио, Грегъри Винял, Джибрил Сисе, Роби Фаулър, някои от най-големите - Йън Ръш, Джон Барнс, Джон Олдридж и т.н. Райън Бабел ще участва и от двете отбора, тъй като е обличал екипите им.