"Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията и той се генерира от най-високо ниво – Народното събрание."

Това коментира в сряда президентът Румен Радев.

„Това че си на власт и имаш мнозинство, не ти дава правото да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, включително самата Конституция на България.

"Това убеждение ни води в опасна посока, защото оттук нататък всяко конституционно мнозинство, всяка безпринципна и паянтова "сглобка" може да променя и да прекроява основния закон, съобразно своите текущи интереси и зависимости. И затова с моето вето, което днес влиза в парламентарната комисия, аз все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството и на правовата държава", каза той. 

„Един от основните принципи, върху които се гради държавата, е върховенството на основния закон – конституцията. Начинът, по който тя бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и се пренася върху други институции“, смята Радев, който вече атакува промените в Конституцията пред КС.

Радев обясни, че има проблем и с мотивите за промяната на основния закон. Според него мотивът е бил съдебна реформа с фокус ограничаването на правомощията на главния прокурор, но всъщност правомощията са били върнати.

Не мина и без коментар на коментара  - в случая думите от по-рано днес на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които пък бяха отговор на изказване на президента от вчера - за пешките в правителството и в кой кабинет е имало или не е имало пешки. Според Борисов те били в служебните правителства, назначавани от Радев.

„По силата на конституцията, която беше променена наскоро, аз бях длъжен да се съобразявам с нея и да назначавам министри с мой указ. Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства, назначени от мен, не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби, каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства“, заяви президентът.

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и тези на българските граждани. На кого е министърът на вътрешните работи (след протестите пред БФС и случаите на полицейско насилие ПП и ДБ поискаха оставката на Калин Стоянов, но от ГЕРБ и ДПС обявиха, че няма причина той да бъде махнат и така той остана на поста си-бел. ред.)?!

Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора?! Нека да застанат ясно зад това кой министър на кого е и кой носи отговорността. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, твърди Радев.

Той добави още, че кабинетът дължи обяснение на българския народ защо се е съгласил с по-стриктното спазване на Дъблинския регламент за връщане на мигранти, след като, според държавния глава, дори европейските държави не го спазват.