ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет, това не е така. 

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук.

"Още като се съставяше кабинетът, ние сме обсъждали кои са възможните лица. Част от хората, които сега са в Министерския съвет, са предложени от Мария Габриел, част от заместник министриите, областните управители - от ГЕРБ и Мария Габриел - и ние сме казвали да", посочи Денков.

По думите му, твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината.

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премери.

Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Ако не се справят, трябва да си тръгнат по професионални причини", заяви премиерът.

Според него трябва да се престане "с това партийно деление, ако искаме да работим заедно".

"Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБ", добави той и подчерта, че цялата теза как ГЕРБ ще бъде ощетена, е несъстоятелна. "Министрите не са "пешки" на никого, те имат огромна власт и трябва да се отнасяме с уважение към тези хора", каза Денков.

Според него не е редно да се говори с пренебрежение към министрите.

По отношение на оценката на министрите премиерът каза, че е имал среща с Мария Габриел, двамата са разменили мнения. Тя е поискала да направи срещи по отделно с всеки от министрите, да зададе въпросите си, да обсъдят приоритетите за следващия период.

"Сега сме в този процес, който привършва вече, така че очаквам през другата седмица да влезем по-надълбоко в дискусията къде точно очакваме смени", съобщи Денков.

Според премиера трябва да има минимални промени в кабинета.

"Но тя (Мария Габриел) ще работи като премиер с тези министри, така че нейното мнение е много важно", добави министър-председателят.

Той коментира, че през последните осем-девет месеца има непрекъснати опити на различни институции да представят публично властта все едно, че е тяхна. Денков даде като пример президентската институция, от която, по думите му, няколко пъти се е чуло, че е единствената, която се справя. 

"Според Конституцията има разделение на властите, парламентът има право да "кове" законите, да избира и контролира Министерския съвет, а той осъществява оперативната дейност в държавата и я управлява на базата на законите, които е гласувал парламентът. Всеки има своята работа и това е разделението на властите. Имаме и трета власт – съдебната, където трябва да гледаме много по-внимателно какво се случва, защото виждаме какви неща излизат и тя все още има какво да даде на обществото", заяви Денков.

На въпрос, ако сега трябваше да съставя кабинет отново ли щеше да избере експерти или щеше да подходи по-политически, Николай Денков каза, че ако фигурите не са експерти, много лесно могат да бъдат зависими от други хора, защото няма да знаят как да се справят с работата си.

"Това, че почти всички са експерти, имат собствено мнение и могат да го отстояват, придава сила на този Министерски съвет", заяви Денков.

Според него почти всички от тези министри си тежат на мястото, имат мнение и могат да го защитават.

"Това е, което прави един отбор силен, но в същото време той не трябва да се разцепи на фракции", заяви Денков.

Той подчерта, че една от силните страни на този кабинет е, че до този момент това не се е случило.

"Има дупки и проблеми, които трябва да се решават, но това са по-скоро изключения", заяви Денков.

Той каза, че областните управители също ще бъдат прегледани, заедно с прегледите на министрите.

"Там, където има сериозни проблеми, може да има смени", информира премиерът.

На въпроса защо иска след ротацията да станете точно външен министър, Денков отговори:

"Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията, сменяме си местата с г-жа Габриел и след девет месеца връщаме ситуацията, каквато е сега, без да има нужда от допълнителни промени". 

По думите на премиера по-дългия отговор на въпроса и по съдържателният е ,че премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство.

"Това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на всички други държави. Поради това те са тези, които работят заедно или се сменят един с друг, когато има някаква такава смяна", посочи Денков.

С Австрия не се водят преговори, обсъждаме с Европейската комисия (ЕК) какви да бъдат следващите стъпки. Така премиерът Николай Денков отговори на въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша. 

"Този процес e координиран от представители на ЕК и заради това разговорите са основно с тях", обясни Денков.

По думите му единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение.

"България има подкрепа от всички останали държави. Това е решение, което е извън контрола на българските власти. Заздравяваме външната граница и тя е по-добре от всякога. Купуваме още техника, намаляваме броя на мигрантите, които минават от там. България в това отношение се справя изключително добре", коментира премиерът.

Изобщо не сме спрели да се борим с корупцията и успяхме да свършим доста работа в рамките на това, което може да направи едно правителство. Това заяви министър-председателят Николай Денков.

"За да се докаже, че един човек е корумпиран, трябва следствието и прокуратурата да свършат своята работа и накрая всичко да завърши с присъда в независимия съд. След като бъде подаден сигнал от министри и съответните правителствени органи, оттам нататък щафетата се поема от други органи, които са извън изпълнителната власт, които трябва да довършат работата", обясни премиерът.

Денков даде пример с Държавната консолидационна компания.

"Когато влязохме, тя все още имаше възможност да прави "инхаус" процедури без обществени поръчки. Спряхме го. Спряхме част от тези процеси, с които бяха изчезнали десетки милиони. Подадохме сигнали в прокуратурата и възстановихме няколко десетки милиони лева. Ето пример, в който се борим с корупцията, но оттам нататък трябва някой да докаже и осъди този, който е използвал парите неправомерно", коментира министър-председателят.

Отчитам като рисково забавянето в избора на регулаторите, заяви премиерът Николай Денков.

"От няколко месеца се води разговора между партийните лидери какви да бъдат правилата, по които да се избират хората в регулаторните органи", каза премиерът.

По думите му тази дискусия в момента се ускори и има варианти как да се подходи.

"Смятам за правилно да се действа, както действахме и ние с министрите – всеки да може да предлага, да има обсъждане и накрая да има съгласие между различните участници в процеса, че тези хора са експерти и имат съответните качества. Всяка една партия в Народното събрание може да предлага, както и външни организации, които имат поглед, но крайното решение ще е на Народното събрание, след отворен вход за номинации и публични дискусии за представяне на кандидатите", заяви премиерът.