"Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с тях. Гледам вчера едно събитие на министър, ами там гостите бяха само депутати от ГЕРБ. Така че нека малко да пооберат техния изказ какво е правителството, защото това, което казват, не е вярно."

Думите са на министър-председателя (на ротация) Николай Денков и датират от деня на първата т.нар. лидерска среща миналата седмица, на която ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" трябваше да се разберат за общ механизъм за взимане на решения, за да не използва партията на Бойко Борисов мнозинството с ДПС и "Възраждане", за да прокарва собствените си политики, законопроекти и решения.

Срещата претърпя пълно фиаско, като се разбра, че участниците за нищо не са се разбрали. 

Това изказване на Денков обаче е интересно поради факта, че според лидера на ГЕРБ от "Промяната" са узурпирали властта, назначавайки навсякъде само свои кадри, а видимо премиерът прави намек, че това не е е съвсем така - щом един министър се е обградил с депутати само от партията на Борисов по време на публично мероприятие.

Темата с кадрите във властта е била основна и на въпросната среща.

"Казват, че сме имали 10 зам.-министри, а аз им казах: ако искат да ги уволнят, ако са наши от всичките министри и зам.-министри... 10 да са наши - е, и? Шефът на митниците ли е на Борисов? Шефът на НАП ли е на Борисов? Шефът на БЕХ ли е на Борисов?" - посочи лидерът на ГЕРБ на следващия ден, като в това си изказване каза по адрес на срещата: "Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре".

Всичко това поставя въпроса - кой е прав относно властовите назначения - ГЕРБ или ПП-ДБ? Клуб Z направи проверка, изводът от която е, че както обикновено истината е някъде по средата.

Освен министри, Борисов има и зам.-министри (в действителност около 10 на брой) в правителството с мандата на обединението. Николай Денков съгласува с ротационния премиер Мария Габриел, както и с представители на ГЕРБ, назначенията. От партията на Борисов също "подават" имена за обсъждане. Борисов обаче е прав, че ключовите структури, като приходната агенция, агенция "Митници" и др., са еднолично в ръцете на "Промяната" (ДБ не се визира, защото към момента тя няма ярки представители във властта, с изключение на министъра на правосъдието Атанас Славов - но за това - виж долу). В случая с НАП и митниците - в тези на финансовия министър и съпредседател на ПП - Асен Василев, който веднага върна Румен Спецов и Павел Тонев начело.

Ето какво показа конкретно нашата проверка от източници в Народното събрание, Министерския съвет и по министерства:

Министрите

Малцина знаят, че проектосъставът на кабинета на втория мандатоносител претърпя няколко промени от първоначалното му представяне в началото на май (когато топката за съставяне на правителство бе още в полето на ГЕРБ като първи мандатоносител) до това, което имаме като МС в момента.

Тогава ПП-ДБ бе притисната от времето да представи списък с имена и така в проектосъстава пролича силно присъствие на бивши и настоящи министри и депутати от квотата на ПП и експерти, с които от ПП са работили в служебния кабинет и после в кабинета "Петков", като Даниел Лорер, Милен Матеев, Радослав Рибарски, Христо Даскалов, Генка Петрова, Иван Кръстев, Ирена Димитрова, Александър Йоловски (минаващ за близък до ДБ). Ключовите министри бяха този на МВР - за когото от обединението посочиха юриста от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов, както и този на правосъдието - ексдепутатът на ПП Матеев.

Последва ревизия, която ПП-ДБ сама направи. Така например Христо Даскалов бе заменен като земеделски министър с Кирил Вътев, Иван Кръстев като социален - от Иванка Шалапатова и др. Бе заменен обаче и Янкулов, който се оттегли по собствено желание - с  Цвятко Георгиев, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. За министър на правосъдието от обединението решиха да издигнат вместо Матеев - зам.-министър Емил Дечев, който бе на поста при Надежда Йорданова (в кабинета "Петков") и бе запазен от служебния министър Крум Зарков.

Тези вътрешни за ПП-ДБ рокади останаха неоповестени, защото по това време вече течаха интензивните срещи с ГЕРБ в търсене на нейната подкрепа за гласуване "за" кабинет с ротационни премиери Денков и Габриел. Така стигаме до първите дни на юни, когато към разговорите демонстративно се присъедини и ДПС, начело с Делян Пеевски. Часове наред трите формации заседаваха за конституционно мнозинство и състав на МС, като публична тайна остана, че спорните позиции са били именно на номинациите за МВР и за Министерство на правосъдието (МП).

От ГЕРБ и ДПС са били твърдо против Емил Дечев да оглави ключовото в контекста на правосъдната реформа МП и след поредица от спрегнати други кандидатури, трите формации се обединиха около конституционалиста на ДБ Атанас Славов. До този момент партията на Славов "Да, България" категорично отказваше да участва с министри в кабинета. В последствие той получи мандат от структурите да поеме поста.

По отношение на вътрешното ведомство пък ГЕРБ е успяла да наложи по време на тези разговори името на избрания в последствие за министър Калин Стоянов. Въпреки че бегъл преглед на професионалната му биография показва, че той е назначен за директор на ГДБОП през май 2021 г., когато Бойко Рашков (ПП) бе служебен вътрешен министър и така на пръв поглед може да мине за "квота" на "Промяната".

Този разказ онагледява процеса на консултиране на кабинета, какъвто е той в момента, преди неговото гласуване от мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ (както и с двата гласа на ДПС - на лидера Мустафа Карадайъ и знаково - на Делян Пеевски).

Освен за тези две ведомства, за които както стана ясно, ГЕРБ е изиграла ключова роля при избора на министри на ГЕРБ (освен Мария Габриел, която е вицепремиер и министър на външните работи в първите девет месеца на управлението, след което трябва да стане премиер на мястото на Денков) в кабинета се считат още министърката на иновациите, както и министърът на културата.

Милена Стойчева замени Даниел Лорер в окончателния вариант за МС, като тя бе предложена от партията на Бойко Борисов за същия пост с кабинета "Габровски" - гласуван в миналия парламент, но несъбрал достастъчна подкрепа. 

Дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев пък замени предложението на ПП-ДБ за министър на културата - културоложката Яна Генова. Именно мероприятието с негово участие визира Денков - като обграден само от депутати на ГЕРБ. Става въпрос за събитие, свързано с реставрацията на символичната за Пловдив Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

Снимки от него в действителност показват засилено присъствие на представители на партията на Борисов (Макар само по себе си това да не би следвало да е изненада, тъй като в момента Пловдив се управлява от ГЕРБ - въпреки че лидерът се отрече от дългогодишния си кмет Здравко Димитров, също на снимката, б.а.).

Като "теглим чертата" по отношение на състава на правителството, по политическа линия превесът остава при мандатоносителя - и по-точно при ПП, тъй като ДБ има един свой представител. Асен Василев остана министър на финансите, а ексдепутатът и зам.-министър в кабинета "Петков" Андрей Цеков - стана министър регионалното развитие.

Кабинетът обаче като цяло е с експертен състав, в т.ч. и Цеков минава за експерт, предвид богатата си биография, в т.ч. в небезизвестната "Главболгарстрой". От ПП-ДБ посочват пред Клуб Z, че нямат брожения нито по адрес на министрите, посочени или избрани със съдействието на ГЕРБ, нито по отношение на заместниците. Така стигаме до вторите.

Заместник-министрите

"10 да са наши - е, и?" Както обикновено Бойко Борисов не хвърля в публичното пространство думи, които не са уплътнени с доза истина. Партията в действителност е "подала" и "назначила" около 10 зам.-министри (все пак - малък брой на фона на общия от около 60), показва нашата проверка. Става въпрос за експерти в дадените области, като те са съгласувани и одобрени и от обединението, в т.ч. във формат Денков-Габриел. Нееднократно премиерът е посочвал, че консултира всичко с вицепремиерката си, като наскоро бе обявено и че разговорите за постове, освен на лидерски срещи и в различни формати в парламента, се водят и в Министерския съвет - с участието на Десислава Атанасова и Томислав Дончев (ГЕРБ).

Така, например за "квоти" на партията на Бойко Борисов като заместник-министри се смятат ген. Атанас Запрянов (отбрана), дипломатът Тихомир Стойчев (външни работи), Мирослав Маринов и Георги Тошев (земеделие), Григори Григоров (транспорт), арх. Чавдар Георгиев (култура), Наталия Митева (образование), Валентин Мундров (електронно управление).

За кратко в екоминистерството като заместник се озова и Мария Бояджийска - бивш зам.-кмет по екологията в Столична община, неизменно свързана с ГЕРБ. Това предизвика брожения в средите и Бояджийска бе оттеглена. 

В обобщение

В обобщение: ГЕРБ и ПП-ДБ съгласуват имена при бъдещи назначения, като партията на Борисов има свои одобрени кандидатури. Това обаче се случва неформално, публична информация за това кое назначение от чия квота е няма.

Тази ситуация се дължи на неизяснените отношения между формациите, гласували "за" кабинета "Денков-Габриел", които намират израз в сутрешните медийни престрелки чрез изказвания на Борисов и на председателите на формациите в обединението, последвани от лидерски срещи. Както е известно, Борисов държи на подписване на коалиционно споразумение, докато от ПП-ДБ бягат от това, посочвайки, че се търси друг "механизъм" за взимане на общи решения.

В същото време на масата на кадровите преговори са както регулаторните органи с изтекли мандати, така и областните управители. Заложници на търсенето на "механизма" са и председателските места в парламентарните комисии. ГЕРБ държи ключа към мнозинството с ДПС и "Възраждане" и на практика може бързо да разпредели и регулаторите, и председателските места в комисиите. 

Засега ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за регулярни лидерски срещи във вторник, в които да участват и двамата ротациони премиери. Днес предстои втората такава. Предстои да видим дали и тя ще бъде резюмирана като "Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре".