Най-малко един човек е починал, а 21 са ранени - сред тях девет деца, при стрелба с огнестрелно оръжие по време на шампионския парад на "Канзас Сити Чийфс", който в неделя спечели финала Супербоул в Лас Вагес, предават световните агенции, цитирайки шефката на градската полиция Стейси Грейвс.

На този етап са задържани трима заподозрени, а видеозаписи от телефони показаха как граждани от парада обезвреждат човек край пътя, като в един момент на мястото идват униформени. Грейвс не потвърди дали този човек има връзка с инцидента, помрачил празненството на "вождовете" в Канзас. На видеозаписи ясно се чуват изстрели с автоматично оръжие.

Състоянието на осмина ранени е критично, а на други седмина - тежко. Децата са без опасност за живота, предаде Би Би Си. По-късно стана ясно, че починалата е Лиса Лопес-Галван, радио диджей от местната станция KKFI.

Всичко се случи в края на събитието, когато отборът вече бе прекосил улиците на града на открити автобуси и бе на направената за целта сцена. Шоуто бе прекратено, а играчите и треньорите евакуирани, а също така кметът, градската управа и официалните лица.  

"Ядосана съм от това, което се случи днес. Хората, които са дошли на това празненство, очакват безопасни условия", заяви Грейвс.

Тя не съобщи подробности за задържаните лица и за евентуалния мотив за стрелбата. Инцидентът се разигра в близост до жп гарата "Юниън". По улиците на града в Средния запад се стехока стотици хиляди души, по някои медийни информации - около един милион.

"Всеки, който е наблизо, трябва да напусне района възможно най-бързо и безопасно, за да се улесни лечението на пострадалите от стрелбата", оповестиха силите на реда по мегафони и аудиоуредбата.

Това доведе до хаотични сцени и панически действия, хората започнаха да бягат във всички посоки. А полицаи се качиха на сцената и започнаха да приканват отбора да слезе от там. Играчи и треньори още се забавляваха, танцуваха и приветстваха множество, още неосъзнали какво се е случва. Доста хора вече се разотиваха.

Пред местни и национални тв екипи присъствали на окървавеното празненство обявиха, че първоначално помислили, че не е стрелба, а пиротехнически средства. Събитието е охранявано от над 800 полицаи от различни служби. Установено е поне едно оръжие, с което е стреляно, обяви полицията в Канзас Сити.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън отново призова Конгреса да вземе мерки за контрол на огнестрелните оръжия, като заяви, че той и съпругата му Джил се молят за всички пострадали в Канзас.