За пръв път в този мандат парламентът се съобрази с вето на президента Румен Радев. Депутатите не приеха отново промените в НПК, които държавният глава върна за ново обсъждане.

С тях реално се възстановяваше пленума на ВСС, който преди това бе отменен с промените в Конституцията.

За да бъде преодоляно ветото, то приетите текстове трябваше да бъдат гласувани отново и да съберат 121 гласа "за". При гласуването  1 беше "за", 53 "против, 134 "въздържал се".

По време на дебата изказвания имаше само от опозицията.

Цвета Рангелова от "Възраждане" посочи, че с промените в НПК, които са били приети от парламента, съществено се е ограничило правото на обвиняемия и неговия защитник. Според нея цялата юридическа гилдия е била в потрес от приетите промени.

Гроздан Караджов от "Има такъв народ" заяви, че приемането на въпросните промени е свидетелство за неумението на управляващата сглобка да внася непрекъснато противоконституционни текстове.

"Управляващата сглобка, заслепена от мнозинството, с което разполага, и водена от Магнаурската школа от Харвард, продължават да повтарят една и съща грешка. Това е най-тъжната точка, защото ще се наложи да повторим азбучни истини за правото, които бяха потъпкани", каза Караджов.

Мая Димитрова от БСП посочи, че с промените в НПК, управляващите са променили Конституцията със закон, и не са се съобразили с аргументите на опозицията.

"Всички наши аргументи се припокриват с мотивите от ветото на президента. Приемете, че опозицията също прави конструктивни предложения, опозицията също работи за България", обърна се Димитрова към управляващите. 

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на Има такъв народ коментира, че вчера на заседание на правната комисия юристите на ГЕРБ-СДС и ДПС са се разграничили от предлаганите промени в НПК.

"Става ясно, че практически тази глупост идва от "Продължаваме промяната - Демократична България", добави Йорданов.

Той призова някой от управляващите на „сглобка“ да защити позицията си от трибуната.