България завърши на пето място в класическия стил на европейското първенство по борба в Букурещ, а Турция защити титлата си от Загреб 2023, въпреки че го направи след три загубени финала в първия ден. Южните съседи са със 147 точки и само пет пред Азербайджан, а трети е отборът на Армения.

При мъжете България завърши с три бронзови отличия на Едмонд Назарян, Абу-Муслим Амаев и Кирил Милов, а четвъртият Украйна е напред с едно сребро. По-късно дамите ни прибавиха още две отличия.

Назарян-младши донесе първото отличие в румънската столица, след като надви французина Стефан Клеман в двубоя за бронза категория до 63 кг.

Българският национал бе качил 3 кг за смяна на категорията. Той ще се бори отново в олимпийската категория до 60 кг на квалификациите в Баку и Истанбул.

Абу-Муслим Амаев се качи на подиума в кат. до 67 кг, след като надви норвежеца Мортен Торесен с 8:5. За Амаев категория до 67 кг е нова, като и на него предстои да опита да спечели квота.

Третият медал донесе Кирил Милов, след като тушира финландеца Арви Саволайнен в битката за бронза до 97 кг. 

Миглена Селишка и Мими Христова също се окичиха с бронзови медали

Миглена Селишка надделя с техническо превъзходство срещу представителката на домакините Ана Мария Пирву в схватка за третото място при 50-килограмовите. 

Селишка показваше все по-добра и по-добра форма в развитие на турнира. Тя започна с 10:0 срещу дебютантката Кристина Баших (Словакия), след което надделя с 4:2 над Емануела Люци (Италия). Тя срещна най-голямото си предизвикателство на полуфиналите, където загуби драматично от Евин Демирхан (Турция) с 3:4.

Селишка обаче преодоля разочарованието днес, надвивайки с техническо превъзходство Пирву. Българката повали рано украинката и я пренесе четири пъти за крайното 10:0.

Късно вечерта Мими Христова спечели пети медал за България на Европейското. Тя победи литовката Дануте Домикайтите с туш в схватка за бронз на 68 кг.

Христова направи много силен турнир, връщайки се в олимпийската категория до 68 кг. На старта тя победи румънката Мария Ницу с техническо превъзходство, след което се справи с европейската шампионка и носителка на четири медала на световни първенства Кумба Ларок от Франция. На полуфиналите Христова отстъпи драматично на украинката Тетяна Рижко с 6:7 и така стигна до мач за бронз.