България е сред 18-те страни членки на НАТО, които през тази година ще изпълнят целта да харчат 2 на сто от своя БВП за отбрана.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в среща с колегите си от страните членки на пакта.

Двата процента са заложени в закона за бюджета за 2024 г. и за всяка година до 2032 г., поясни Тагарев.

През някои от годините дори ще харчим повече. Така например през 2026 г. разходите ще са 2,4 на сто, уточни министърът в отговор на въпрос на Клуб Z. Тогава ще трябва да извършим по-големи плащания по вече сключени договори. Трябва и да тръгне процесът на превъоръжаване. По думите на министъра трябва да наваксваме изоставане с десетилетия.

Значителна част от този бюджет – около една трета, е за инвестиране в нови способности. Това се посрещна много добре от нашите съюзници, изтъкна Тагарев.

Някои страни членки обаче вече са стигнали разходи от 3 процента, други – на 4. Ние достигнахме тази година нивото от 2%, което е минималното, но не и таванът.

Срещата на министрите на отбраната се провежда на фона на нееднократните заплахи на Доналд Тръмп, че ако стане президент, САЩ няма да пазят тези държгави от НАТО, които не си плащат за отбраната.

„Знаете, че г-н Тръмп е в предизборна кампания. Но това е негова позиция от времето, когато бе ще президент. И тя, междувпрочем, е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха във Вилнюс през 2014 г.“, припомни Тодор Тагарев.

Решението бе взето след анексията на Крим от Русия преди десет години.

„Фактът, че някои още не са постигнали тези 2 процента, е обезпокоителен. Всички заедно трябва да споделяме бремето. Но всички страни вече имат планове, макар и по-отдалечени в бъдещето“, допълни министърът на отбраната.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че САЩ имат право да бъдат недоволни от недостатъчните разходи на европейските съюзници. Той обаче разкритикува Тръмп за думите му.

Изказванията на Тръмп обаче не са политика на американското правителство, категоричен бе Тагарев. Той посочи, че в САЩ има солидна система на „спирачки и баланси“ – взаимен контрол между властите. Освен това в НАТО е поет сериозен ангажимент, че нито сантиметър от територията на пакта няма да бъде даден на някой друг.

„Поканен бях в правителството от Николай Денков. Работя много добре с него, както и с Мария Габриел. Ще видим как ще се развият събитията“, отговори Тагарев на въпрос на Клуб Z какви очаквания има за бъдещето си след 6 март, когато ще се извърши ротацията на кабинета у нас.

Дотогава има много задачи, които трябва да бъдат свършени, каза още министърът.

„Самият аз имам толкова много задачи, че наистина нямам време дори да следя детайлно всички изявление. В днешно време един министър на отбраната има изключително тежки отговорности“, коментира той изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, че ако Денков и Габриел не се разберат, няма да има ротация.

Всички негови колеги от страните членки на НАТО са ангажирани с проблемите за решаване. Министър Тагарев за първи път вижда на такава среща почти всички титуляри. Липсват само двама, като единият от тях – шефът на Пентагона Лойд Остин, е в болница.

„Така че нека решаваме проблемите“, обобщи министър Тагарев.