Русия е близо до поемането на контрола над украинския град Авдеевка заради липсата на артилерийски снаряди в Украйна, Това обяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби по време на брифинг в Белия дом.

"Русия изпраща вълна след вълна сили да атакуват украинските позиции. И тъй като Конгресът все още не е приел допълнителния законопроект, ние не успяхме да предоставим на Украйна артилерийските снаряди, от които тя отчаяно се нуждае, за да осуети тези руски атаки".

По-рано тази седмица Сенатът (горната камара) на САЩ гласува законопроект за отпускане на финансови средства за ключови съюзници на Вашингтон, като в него са предвидени и 60 милиарда долара за Украйна.

Законопроект трябваше да бъде приет още в края на 2023 г., но републиканците, които имат мнозинство в Камарата на представителите (долната камара), бавят процеса. Причините са две: 

  • Първо, призивите на Доналд Тръмп да не изпращат помощ. Бившият президент иска да саботира последната година от управлението на конкурента си Джо Байдън.
  • Второ, републиканците настояват демократите да ги подкрепят в опитите им да наложат чрез закон в Конгреса по-стриктен режим по границата с Мексико.

Въпреки че в началото на седмицата Сенатът одобри 95 милиарда долара "пакет" за сферата на сигурността (от които 60 млрд. са предназначени за Украйна), председателят на долната камара Майк Джонсън на своя глава реши, че не желае да поставя законопроекта на гласуване, въпреки че почти сигурно ще се намерят достатъчно републиканци, които да го подкрепят.

Украйна е критично зависима от доставките на оръжия от САЩ и други западни съюзници, за да може да продължи да се бие с Русия, която разполага с изобилие от артилерийски боеприпаси и голям брой военнослужещи.