Малкият източноукраински град Авдеевка може скоро да се превърне във "втори Бахмут", където украинските сили се бият срещу руските войски от осем месеца, но рискуват да бъдат напълно обкръжени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това обяви говорителят на командването на оперативно-стратегическата групировка "Таврия", който изрази съгласие с оценката на британското военно разузнаване, че Русия засилва натиска върху снабдителните линии към Авдеевка.

"Врагът постоянно се опитва да обкръжи Авдеевка. До голяма степен съм съгласен с колегите си от Великобритания, че Авдеевка скоро може да се превърне във втори Бахмут", каза говорителят Олексий Дмитрашкивски заяви. "Бих искал да кажа обаче, че не всичко е наред с руските части, които атакуват в тази посока", добави той.

В мирно време населението на Авдеевка е било над 30 000 жители. За разлика от Бахмут, тя е фронтови град от години. Украинските сили са се окопали там много преди нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., удържайки линията срещу подкрепяните от Русия бойци, поставили под свой контрол обширни райони в Източна Украйна след анексирането на Крим.

Авдеевка се намира непосредствено на север от завзетия от руските сили град Донецк, контролът над който Киев изгуби контрол през 2014 г.

Британското военно разузнаване съобщи днес в "Туитър", че руските сили постепенно напредват в района на Авдеевка и отбеляза, че големият Авдеевски коксохимически завод "може да се окаже ключов терен за отбрана с развитието на боевете".

Пригожин: Контролираме 70% от Бахмут

Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но украинската армия планира широкомащабно настъпление, заяви шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че настъплението, целящо да откъсне силите на "Вагнер" от основната част от руските войски в Източна Украйна, е планирано за края на март или началото на април.

Пригожин настоява Шойгу да вземе всички необходими мерки, за да предотврати това, което по думите му може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна.