От днес през следващите десет дни светът ще е кино – в Берлин бе открит 74-ият кинофестивал „Берлинале“. 20 филми участват в конкурсната програма. Български творци също участват със свои проекти.

Един от най-големите филмови фестивали в Европа – „Берлинале“, бе открит с ирландско-белгийската световна премиера на филма "Подобни малки неща" на Тим Милантс. Драмата с участието на Силиан Мърфи е посветена на разкритията около бившите ирландски обществени перални "Магдалена". Хиляди бременни млади жени са били експлоатирани в тези църковни институции от 20-те години на XIX век до 1996 г., и са били принуждавани да предават новородените си деца за осиновяване в домовете и манастирите. Ема Уотсън също играе роля във филма заедно с ирландския актьор.

Тази година за Златна и Сребърна мечка в конкурсната програма на Берлинале се състезават 20 филма. Носителите на основните награди ще бъдат наградени на 24 февруари. Актрисата Лупита Ньонго оглавява тазгодишното международно жури.

Български предложения има в съпътстващите програми на фестивала. Филмът „Отадлечаване“ ще бъде показан в секцията „Срещи“ за независимо кино.

През последните дни ръководството на филмовия фестивал беше критикувано, защото е поканило на откриването и политици от „Алтернатива за Германия“. Вследствие на международните критики „Берлинале“ изключи представителите на партията от събитието. Фестивалът започна с призив срещу омразата.

"Берлинале има много: много пространство за диалог между хората и изкуството", каза управляващият директор Мариет Рисенбек.

Но няма място за омраза.

"Омразата не е в нашия списък с гости."

Държавният министър на културата Клаудия Рот заяви при откриването, че демокрациите в този свят са подложени на атака.

"Нашата демокрация също не е имунизирана. Тя е заплашена от своите врагове."

Посочвайки десните популисти и десните екстремисти, държавният министър на културата говори за врагове на отвореното общество.

"Те искат да разядат и унищожат тази република, нашата свободна демокрация."