Късно снощи приключи 74-ото издание на кинофестивала „Берлинале“. Филмът "Дахомей" на режисьорката Мати Диоп спечели Златна мечка за най-добър филм.

За поредна година голямата награда на “Берлинале“ печели документален, а не игрален филм. "Дахомей" на френско-сенегалската режисьорка Мати Диоп разказва за връщането на Бенин на  26 произведения на изкуството, заграбени от френските колониални сили през 1892 г. Той бе избран от международно жури под ръководството на мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго, която е първият чернокож председател на журито на „Берлинале“.

"Нуждите на пътешественика" на южнокорейския режисьор Хон Сансу спечели Голямата награда на журито Сребърна мечка за филм. Филмът разказва историята на французойка (в ролята Изабел Юпер), която преподава в Република Корея, и затъва в алкохолна зависимост.

Доминиканският режисьор Нелсон Карлос де Лос Сантос Ариас бе отличен със Сребърна мечка за най-добър режисьор за филма си „Пепе”. Историята на Пепе, един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, е вдъхновила доминиканския режисьор да създаде филм, в който разсъждава върху колониализма.

Сребърна мечка за най-добър сценарий международното жури присъди на филма „Умиращ” на Матиас Гласнер.

Актрисата Емили Уотсън бе удостоена със Сребърна мечка за поддържаща роля за филма „Малки неща като тези”. Ирландската историческа драма откри Берлинале на 15 февруари.

За най-добро актьорско изпълнение във водеща роля със Сребърна мечка бе отличен Себастиан Стан за ролята му в „Различен човек” на Арон Шимбърг.

Първата Сребърна мечка в конкурсната програма, връчена от международното жури на 74-ото издание на Берлинале, бе за изключителен артистичен принос на Мартин Гшалхт за операторско майсторство за филма „Ваната на дявола” на режисьорите Вероника Франц и Северин Фиала.

Церемонията за наградите на Берлинале се излъчваше на живо онлайн от Берлинале паласт на сайта и в Ютюб канала на фестивала, както и от телевизия ZDF.