Не просто смърт, а убийство. От Путин.

Така еднозначно обществеността в България реагира на трагичната новина за кончината на най-отявления опозиционер на руския президент Алексей Навални. В мига, в който информацията бе потвърдена, академици, писатели, журналисти, политици, хора на изкуството и пр., излязоха с осъдителни послания към режима в Русия.

"Навални в крайна сметка беше убит от Путин днес."

Това написа в социалната мрежа "X" Христо Грозев, работил с опозиционера и един от авторите на филма за него, носител на "Оскар".

"Руските власти съобщиха, че най-известният критик на Кремъл Алексей Навални е починал в затвора." 

Хроника на една предизвестена смърт - това гледахме. 

Свърши." - коментира и писателят Захари Карабашлиев.

От Министерския съвет цитираха премиера Николай Денков от Мюнхен:

"Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията.

От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. 

Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония. 

Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава."

Реакция дойде и от президента Румен Радев - с пост в социалните мрежи.

"Светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация. Затова е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта на Алексей Навални в затвора и те да станат достояние на международната общност. Почит пред неговата памет!" - написа той.

И още

"Навални е мъртъв?! 

Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна." - коментира във фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Свободата в Русия умря. Свободната мисъл в Русия отдавна е в изгнание. Руската съпротива отдавна е в затвора. Днес обаче един от най-ярките ѝ символи си е отишъл от този свят, най-вероятно насилствено, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето усилие да не го допускаме да превземе Европа - още по-важно" - реагира и депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

От "Продължаваме промяната" излязоха с официално съобщение:

"ПП „Продължаваме Промяната“ осъжда събитията около смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, античовешките мерки и условия, на които е бил подложен в затвора в Русия.

Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целенасочено убийство на свободната воля. На демокрацията. На смелостта да си опозиционер и борец за справедливост.

Ние, от „Продължаваме Промяната“, като проевропейска партия, сме категорично против репресивните и престъпни действия на Кремъл срещу правата на човека. Ще продължим да се борим за мира и нормалното развитие на страната ни като защитаваме интересите на България и българските граждани и не позволяваме руското влияние у нас да стопира този процес. Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе законопроект за цялостно въвеждане на всички санкции и мерки срещу режима на Путин и неговите икономически интереси на българска земя.

"Путин не разбира, че убивайки Навални, не убива духа на свободата, прави го по-силен и непобедим, защото сега Навални стана символ на сила, на надежда, на свобода, който не може да бъде окован в затвора, не може да бъде скрит от хората, който не може да бъде убит отново. Навални спечели! Путин ще загуби!", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

Вярваме, че кончината на Алексей Навални далеч не е краят на борбата за свободен и демократичен свят. Макар и посмъртно той ни показва смисъла на битката, която светът води с режима на Путин. Смисълът да подкрепяме Украйна. Смисълът да се обединим. За да победи демокрацията, за свободата, за Украйна, за мира в Европа и в крайна сметка за България." - пише ПП.

И още 

"Убийството на Навални не е загуба за Русия, тъй като на Русия не ѝ трябват такива хора. Тя приключи. Навални (и останалите, оказали се в лагерите) трябваше да се маха към Канада и да си гледа своите неща. 

Руснаците не заслужават такива хора, защото са, в масата си, преживен добитък. Онези, които са нормални, отдавна избягаха. Няма за кого герои като Навални да се борят. Няма", пише и Евгений Дайнов.

"Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят…

Бог да прости Алексей Навални! Вечен позор за убийците му!" - ясен бе и Огнян Минчев.

"Убийството на Навални - защото става дума за убийство, каквито и да са обстоятелствата - разкрива за пореден път фашисткия характер на руския режим. Срам за всеки, който е апологет на този режим и неговото варварство! Срам за БНР, което е станало рупор на подобни апологети!" - бе реакцията на Даниел Смилов, който вплете и сюжета с интервюто на руската посланичка Елеонора Митрофанова, което тя така и не даде пред националното радио.