Алексей Навални е мъртъв. Това съобщи управата на затвора, в който бе преместен най-отявленият опозиционер на Путин.

Не са ясни причините за смъртта му и дали тя е била насилствена.

Съобщението за смъртта на Навални шокира света. То бе потвърдено от официоза ТАСС.

Властите в Кремъл твърдят, че Навални е припаднал по време на разходка в наказателната колония в руския полярен регион на 16 февруари. Твърди се, че опитите да бъде реанимиран са били напразни.

"СОТА" - независим канал в "Телеграм", публикува видео от 15 февруари, в което опозиционерът изглежда в добро настроение, въпреки че е видимо отслабнал.

47-годишният Навални излежаваше затвор в наказателна колония, след като бе осъден за екстремизъм - обвинение, което той винаги е отричал. Политическото му движение беше забранено, а близки сътрудници бяха вкарани в затвора или избягаха в чужбина. Навални, който едва оцеля при опит за убийство с използване на нервнопаралитичното вещество "Новичок" през 2020 г., беше официално обявен от света за политически затворник.

Едва в края на декември става ясно, че опозиционерът е преместен в отдалечения затворнически лагер "Полярен вълк" в област Ямал, далеч от центъра на властта в Москва. Преди това поддръжниците му го издирваха в продължение на седмици, тъй като руската затворническа система не им даваше никаква информация за местонахождението на Навални.

"На този етап не мога нито да потвърдя, нито да отрека новината", заяви за Клуб Z руският адвокат Вадим Прохоров.

Преди няколко години той напусна Русия и живее във Франция. Преди това той бе адвокат на Навални.

"Свързах се и с адвокати в Русия, които сега контактуват с Навални. И те знаят толкова, колкото и аз. Но след като основните руски медии като ТАСС го съобщават, според мен, за съжаление е вярно. Те едва ли ще допуснат гаф с такава информация", допълни юристът.

Леонид Волков, началник щаба на "Антикорупционния фонд" на Навални, обяви, че няма как да се потвърди новината за смъртта на опозиционера.

"Руските власти публикуваха признание, че са убили Алексей Навални в затвора. Нямаме начин да го потвърдим или да докажем, че това не е вярно. Адвокатът на Навални е на път за Харп".

Руската президентска канцелария съобщи, че не разполага с информация за причината за смъртта. Наказателните власти провеждат всички разследвания, обясни говорителят на президентската канцелария Дмитрий Песков.

Президентът Владимир Путин е бил информиран за смъртта, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Държавният глава е в завод за робото в Челябинск и сами може да прецените как му е въздействала новината за смъртта на Навални в долното видео.