Узбеисткан ни връща Илиян Тодоров на 1 март от Узбекистан, с полет през Мюнхен.

Това съобщи и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

На 23 октомври 2023 г. Сарафов имаше среща с представители на главната прокуратура на бившата съветска репуублика.

Тодоров изчезна след убийството, извършено през 2009 г., след като бе оправдан на първа инстанция от тогавашната съдийка Румяна Ченалова.

Чак миналата година през март стана ясно, че е задържан в Узбекистан, потвърдиха от прокуратурата в понеделник.

Той е арестуван на летището в столицата Ташкент - при опит да излети за Истанбул. Тодоров е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт.

След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години мъж, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека. То бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля. Окончателната присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС в края на 2013 г.

В съобщението на властите в Ташкент се сочеше, че на 1 март при проверка на полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал, е подправен, заради което е задържан. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление, което предстои да се разгледа.

Тодоров ще бъде доведен с полет през Мюнхен на 1 март.