"Нещата не се оказаха толкова прости".

Това каза запознат с разследването на случая в Стара Загора, при който вечерта на 30 декември бившият борец Пламен Пенев (58 г.) умря при брутален полицейски арест.

Случаят е от 30 декември, около 21:00 часа вечерта, когато младежи подават сигнал срещу Пенев, който по това време разхожда кучето си. Има версия, че може да е имало спречкване заради пиратки, които младежите са хвърляли и са ядосали човека с кучето.

Както вече стана известно - Пенев е страдал от параноидна шизофрения. Пърата страшна нелепица е още там - младежите звънят на 112 и казват:

"Един тук се държи неадекватно... Ето приближава се към колата... Може би ще извади нож…"

Операторката обаче предава на МВР, че има "нападение с нож". Тя също се е измъкнала от отговорност, защото после обяснила, че "така е възприела нещата".

Както обаче стана ясно - впоследствие нито у Пенев, нито у колата му е намерен нож, който евентуално да оправдава тежестта на реакцията на полицаите.

В крайна сметка Пенев е извлечен от колата след свирепа гонка и вследствие на бруталния натиск от полицаите (докато бива държан е по очи на земята) той е получил тази асфиксия, която води до липса на кислород.

Обаче тройната експертиза открива, освен параноидната шизофрения, множество други кардиологични и коронарни заболявания, плюс затлъстяване, плюс усложнения от по-голямото количество адреналин, което отделят страдащите от шизофрания.

Експертите засега са категорични, че всички те са спомогнали за фаталния изход.

Казано лаишки: ако полицаите прилагаха тези действия към здрав човек, вероятността да се стигне до такъв изход е почти нулева.

Обаче и - ако на този човек с откритите заболявания не бяха приложени такива действия, той най-вероятно щеше да е жив.

Първоначално делото е почнало за ПТП - стана ясно днес от думите на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

До момента са разпитани повече от 30-40 свидетели – както полицаи, така и граждани, които са станали очевидци. Иззети са видеозаписи по цялото трасе, както и от камери на полицейски автомобили.

Към днешна дата няма твърдо решение от целия разследващ екип. Наблюдаващият прокурор е предпочел да възложи допълнителна съдебно-медицинска експертиза, лаконичен бе прокурор Атанасов.

Тя ще трябва да даде отговор дали ще се повдигне обвинение на замесените полицаи.

На всичкото отгоре ключово ще бъде кои точно от 6-имата участвали полицаи ще получат обвинения персонално. Според наши източници - възможно е да се окаже, че виновни не са точно тези, които бяха първоначално отстранени от ОДМВР-Стара Загора.