Налице е все по-остра нужда от реформа на службите за сигурност, пише в позиция Националния съвет на "Да, България" по повод смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

"Особено обезпокоителни са сигналите, че българските служби не оказват ефективно противодействие на руското влияние и проникване у нас, включително и в самите институции от сектор „Сигурност“.

Българският национален интерес изисква най-сетне да започне реформата в тази сфера, която да гарантира скъсване с всички зависимости и уязвимости от Москва. Призоваваме парламентът да започне разглеждането на законопроектите, отнасящи се до нужните трансформации в сектора", се казва в декларацията, разпространена до медиите и публикувана в официалните канали на партията.

"Да, България" остро осъжда убийството на Алексей Навални от "фашисткия режим на Путин" и изказва съболезнования на близките и съмишлениците му.

Пише, че "особено важна задача е изграждането на капацитет за киберсигурност както в службите, така и в администрацията, прозрачно и под ясен демократичен контрол".

„Режимът на Путин се стреми да установи сфера на влияние, в която да наложи своя модел на управление. България трябва да засили отговора си срещу тези кроежи на всички равнища“, заявяват от "Да, България".

Партията призовава групите в Народното събрание, "които се определят като евро-атлантически, да обсъдят необходимите законодателни решения за пълноценно прилагане на санкциите срещу елементите на путиновия режим на наша територия, включително за възстановяване на пълния контрол върху комплекса “Камчия” и други руски държавни активи".

И настоява "прокуратурата и другите компетентни органи да работят по-активно за разобличаване на московската шпионска агентура в България". 

Цялата позиция на "Да, България", вижте тук.