България е отказала виза на Анна Боригина от Техническия комитет на Руската федерация по вдигане на тежести за провеждащото се в София Европейско първенство. Това твърди генералният секретар на организацията Дмитрий Василенко пред ТАСС, цитирана от БТА.

Покрай шампионата в зала "Арена София", Боригина е трябвало да участва в заседание на Изпълкома на Европейската федерация по вдигане на тежести (ЕWF) заедно с Максим Агапитов, който е шеф на руската федерация. Той е влязъл в България, тъй като има многократна шенгенска виза. Докато на Боригина бил отказан достъп "без обяснение", твърди Василенко пред ТАСС. 

На въпросното заседание на ИК на EWF е отказано връщане на щангистите от Русия в състезания под егидата й дори с неутрален статут - подобно на практиката в някои спортове. През месец май м.г. Международната федерация в щангите даде такова разрешение на руснаци и беларуси, но тогава те не останаха доволни заради неутралния статут, определяйки решението като дискриминационно.

"Виждаме, че продължават агресивните политизирани действия от страна на спортни функционери на международни федерации, насочени към запазване на старата корумпирана система, развила се през последните десетилетия", заяви Агапитов след заседанието в София, цитиран от ТАСС.

Той съобщи за отказа на сънародниците му да бъде разрешено отново да вдигат на европейски състезания.