Белгийските социалисти франкофони предлагат в навечерието на парламентарните избори през юни в страната да бъдат въведени четиридневна работна седмица от общо 32 работни часа и минимална заплата от 2800 евро, съобщиха местни медии, на които се позовава БТА.

Трудовите възнаграждения в Белгия трябва да бъдат поне по 17 евро на час, заяви председателят на партията Пол Маниет. Той отбеляза, че работещите трябва да получават повече от хората на социални помощи.

Изчисленията на социалистите показват, че Белгия не изпълнява европейските изисквания, така че минималното възнаграждение да бъде равно на 60 на сто от средната заплата. За тази година се предвижда минималната заплата да бъде 2070 евро, уточняват медиите.

Ако предложението на социалистите бъде възприето след изборите, това би означавало работещите да получават след облагане по 2000 евро месечно, ако живеят сами и по 2300 евро, ако имат семейство. Според Маниет подобни промени са възможни при по-значително облагане на високите заплати и така страната ще се съобрази с правилата на ЕС.

Медиите цитират експерти, според които предложенията на социалистите са приложими и не биха довели до сътресения, но е възможно някои работодатели да предпочетат вместо това по-ускорено роботизиране на дейностите в техните дружества. Маниет поясни, че поставените цели няма да бъдат постигнати бързо, но настоя, че социалистите са допринесли за запазването на нисък размер на ДДС върху енергията, както и за повишаването на минималните доходи в страната за първи път от десетилетие и за достигане на минималната пенсия до 1640 евро.