Израел ще започне настъплението срещу Рафах следващия месец, ако "Хамас" не освободи оставащите заложници до началото на Рамазана, заяви членът на израелския военновременен кабинет Бени Ганц, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Ако до Рамазана нашите заложници не са си у дома, боевете ще се пренесат към района на Рафах", каза Ганц на пресконференция с лидери на американската еврейска общност.

Рамазанът, който се очаква да започне на 10 март, в исторически план често е напрегнат период в региона на Близкия изток, отбелязва Асошиейтед прес.

Бени Ганц, който е пенсиониран генерал от израелската армия и е част от тричленния военновременен кабинет на Нетаняху, разполага с важен глас, но не решаващ по отношение на това какви действия ще се предприемат в бъдеще.

Израелското правителство не е обявявало публично краен срок за сухопътно настъпление в Рафах, където повече от половината от 2,3-милионното палестинско население на ивицата Газа потърси убежище от бойните действия.

Същевременно вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли засилващите се призиви да спре военната офанзива в Газа.