Урсула фон дер Лайен се кандидатира за втори мандат като председател на Европейската комисия. Тя бе номинирана за тази позиция отново на партийния конгрес на германския Християн-демократически съюз.

На пресконференция в Берлин урсула фон дер Лайен посочи, че преди пет години е приела номинацията спонтанно заради силните си проевропейски убеждения, но този път решението й е дълго обмисляно и съвсем съзнателно. Тя описа опита, който е натрупала през тези пет години на кризи и трудности за ЕС. Председателят на ХДС Фридрих Мерц подчерта постиженията й за запазването на Европа заедно през трудните години на пандемията от коронавирус.

Постът трябва да бъде зает след европейските избори през юни. По правило се назначава кандидат от европейското партийно семейство, което се е представило най-добре на европейските избори. Досега ЕНП има ясна преднина в проучванията.

Като председател на Европейската комисия от 1 декември 2019 г. фон дер Лайен е начело на около 32 000 служители, които, наред с другото, правят предложения за нови закони на ЕС и следят за спазването на европейските договори. 65-годишната Фон дер Лайен е представител на ЕС на почти всички големи международни срещи на върха като Г-7 и Г-20. Наскоро американското списание "Форбс" отново я обяви за "най-влиятелната жена в света".

Досегашният мандат на Фон дер Лайен се характеризираше преди всичко с кризата с коронавируса и руската агресивна война срещу Украйна. По време на пандемията Комисията организира съвместното снабдяване с ваксини и разработи огромна програма за възстановяване на икономиката. Във връзка с войната в Украйна ЕК отговаря за организирането на подкрепата за страната и за изготвянето на предложения за санкции срещу Русия.

Особено близка до сърцето на фон дер Лайен е целта до 2050 г. ЕС да се превърне в първата неутрална по отношение на климата икономическа сила в света, а преди да се премести в Брюксел, беше министър на отбраната при тогавашния канцлер Ангела Меркел (ХДС). Тя е майка на седем деца и има докторска степен по медицина. Била е и федерален министър по въпросите на семейството, министър на труда и министър на социалните въпроси в Долна Саксония.

Мари-Агнес Щрак-Зимерман, кандидат за европейски лидер на Свободно-демократическата партия, разкритикува председателя Фон дер Лайен за нейната политика в областта на отбраната. Въпреки че е била федерален министър на отбраната от 2013 г. до 2019 г. и следователно е запозната с темата, като председател на Комисията тя се е съсредоточила твърде много върху други въпроси, "вместо да се грижи за това, което е важно: осигуряването на сигурността", заяви Щрак-Зимерман пред новинарския канал n-tv.

"Ако къщата не е безопасна, няма нужда да говорим за нищо друго".

Затова Щрак-Зимерман поднови призива си за човек, който да отговаря за отбраната в Европейската комисия: "Европа трябва най-накрая да разбере, че незабавно се нуждаем от комисар, който да гарантира, че страните работят заедно." Този човек трябва да се заеме и с целта за създаване на европейска армия.