Внезапната смърт на Навални ме кара да осъзная как левите политици ни водят към унищожението.

Това обяви в социалната си мрежа Truth Social бившият президент Доналд Тръмп в първи коментар по темата с убийството на най-големия опозиционер на Путин (лидер, когото в миналото републиканецът е наричал "гений". 

"Внезапната смърт на Алексей Навални ме кара да осъзнавам все повече и повече какво се случва в нашата страна. Това е бавна, стабилна прогресия, с КОРУМПИРАНИ, радикални леви политици, прокурори и съдии, които ни водят по пътя към унищожението. Отворените граници, манипулираните избори и крайно несправедливите съдебни решения РАЗРУШАВАТ АМЕРИКА. НИЕ СМЕ НАЦИЯ В УПАДЪК, ПРОВАЛЯЩА СЕ НАЦИЯ! МАГА2024 (Make America Great Again)".

Подобно на Путин, Тръмп избягва да коментира Навални. След отравянето на опозиционера през 2020 г. тогавашният американски президент отказа да осъди Русия и отбеляза, че "няма достатъчно доказателства", които да свържат Кремъл с опита за покушение. После добави следното:

"Интересно е, че всички винаги споменават Русия. И нямам нищо против да споменавате Русия, но мисля, че вероятно Китай в този момент е нацията, за която трябва да говорим много повече, отколкото за Русия, защото нещата, които прави Китай, са много по-лоши, ако погледнете какво се случва със света".

Дори когато споменава репресирани фигури от други държави, Тръмп избягва да се сравнява с руския дисидент. Вместо това се спира на друга личност, с която има също толкова малко общи черти.

"Нямам нищо против да съм Нелсън Мандела, защото всичко, което правя, има смисъл", обяви той на митинг в Ню Хемпшир през октомври 2023 г., след като срещу него бяха повдигнати федерални обвинения заради укриването на държавни документи и провокирането на щурма от 6 януари. 

За разлика от Тръмп, часове след убийството на Навални миналия петък президентът Джо Байдън директно обвини Путин за мистериозната смърт на опозиционера. Конкурентката на Тръмп в надпреварата за номинацията на Републиканската партия Ники Хейли пък специално обърна внимание на позорния начин, по който съпартиецът ѝ се отнася към руския държавен глава.

"Путин направи това (уби Навални - бел. ред.). Същият Путин, когото Доналд Тръмп хвали и защитава. Същият Тръмп, който каза: Честно казано за Путин, вие казвате, че той е убил хора. Не виждам това", обяви бившата представителка на САЩ в ООН.