Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в дневното си видеообръщение, че ситуацията е изключително трудна в някои точки на фронта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По думите му нараства натискът на руските сили, които се възползват от закъсненията на западните страни в доставката на военна помощ за Украйна.

"Ситуацията е изключително трудна в няколко точки на фронтовата линия, където руските сили са съсредоточили максимални резерви. Те се възползват от закъснението на помощта за Украйна", заяви Зеленски и добави, че на украинските сили не достигат снаряди и че те също имат нужда както от средства за противовъздушна отбрана, така и от оръжия с по-голям обсег.

Президентът благодари на своите сънародници, украинските компании и партньорите на страната, които вече са ангажирани с производство на оръжия, артилерийски боеприпаси, дронове и системи за електронна борба.

Руските сили наскоро превзеха силно укрепения град Авдеевка в Донецка област, с което постигнаха първата си голяма победа след окупирането на Бахмут през май 2023 г. Украинската армия заяви днес, че е изправена пред "масиран огън" от страна на руските сили, които предприемат офанзива в Запорожка област (южната част на страната).

Украинският командир Олександър Тарнавски заяви, че руските войски извършват множество атаки, особено край село Роботине - едно от малкото места, където Украйна успя да си възвърне позиции по време на контраофанзивата миналото лято.

Руската армия се опитва да напредва с "малки щурмови групи, подкрепяни от бронирани части", написа той в "Телеграм". 

"Тези опити за настъпление бяха пресечени, а врагът беше ликвидиран в района на Роботине", заяви Тарнавски, който командва украинските сили в района.

Подобно на много други места в Източна Украйна, Роботине беше напълно изравнено със земята след месеци на артилерийски обстрел.