Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", съобщиха от МФ във вторник.

Досегашният директор на митниците Павел Тонев е назначен за съветник на Асен Василев, добавят оттам.

Тончев ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция "Митници" става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова. Банкова е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния министър Бойко Рашков директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков* (за него виж напомняне най-долу)

Банкова е и бивш шеф на НАП Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на НАП Румен Спецов.

"Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите", твърдят от финансовото министерство и дават пример за въведени единни приходни агенции сред държавите в ЕС - в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Посочват още, че единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.  

С друга заповед от днес Василев назначава Илка Димова за директор  на Агенцията за държавна финансова инспекция. "Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики", отбелязват от министерството. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.    

Не се съобщава обаче за рокада в НАП, където Василев държи на своя титуляр Румен Спецов.

Изненада

До момента тема за създаване на мегаагенция под шапката на министъра на финансите не е била публично повдигана и съответно - обсъждана. За последно такива идеи имаше през 2014 г. и 2015 г., останали неосъществени, в т.ч. след анализи, че сливане ще блокира работата на приходните звена за неизвестен период от време. "За" по онова време бяха и от ДПС, и от ГЕРБ, които ги и лансираха, включително бившият финансов министър в кабинета "Орешарски", сега подуправител на БНБ Петър Чобанов, а после и самият Бойко Борисов като премиер.

По информация на Клуб Z изненадан е бил и партньорът на "Продължаваме промяната"  - "Демократична България". Идеята на Василев не е била обсъждана с парламентарната група и днешното съобщение на МФ е сварило депутатите неподготвени. Затова и тези само на ДБ се събират днес, за да я обсъдят.

Мотиви

Повишаване на приходите и отимизация на работата бяха досега мотивите при предходните две идеи за сливането на около 11 000 души, колкото са заети в двете агенции, в една мегаструктура. Миналата година завърши с 1,2 млрд. лв. събрани данъци по-малко спрямо планираните, припомня днес "Капитал". От съобщението на МФ обаче не става ясно е ли е това част от причините.

Тема за обсъждане при предходните две предложения за сливането обаче бе ще доведе ли то и до оптимизиране на щатовете. Но най-вече: колко време ще отнеме и ще пострадат ли държавните приходи.

Чак следобед самият Асен Василев даде брифинг по темата. Обяви момента за сливането за подходящ, предпоставяйки скорошно влизане на България и в "сухопътен Шенген", което ще наложи оптимизация на митниците по границите с Гърция и Румъния. Процесът щял да трае поне шест месеца, допълни.

Чобанов: Има логика

"Аз лансирах идеята като финансов министър", потвърди пред български журналисти в Брюксел подуправителят на БНБ Петър Чобанов.

Той участва в дебат в Европейския парламент, организиран от евродепутата Емил Радев ог ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и посветен на разширяването на еврозоната. Чобанов бе министър на финансите през 2013-2014 г.

"Има логика да се търси синергия между двете институции от гледна точка особено на по-големите данъкоплатци, които са съответно под регулацията на Агенция "Митници"". Зависи на какво ниво ще се стартира този процес. Въпросът е да се доведе до успешен край. Това не е лесно и от гледна точка на спецификата на институциите. Трябва да има нещо като мастърплан, какви срокове се спазват, а оттам вече да се търси резултат", каза Чобанов.

Денков: Имам доверие на финансовия министър

Темата коментира по-късно и премиерът Николай Денков.

 „От една страна по-ясно се структурират връзките между двете приходни агенции, така че могат да с координират дейностите. От втора страна това ще намали административната тежест, защото за бизнеса това означава, че ще имат едно единствено гише, с което ще контактуват. От трета страна, за всеки, който контролира приходите, ще бъде по-лесно да вижда всичко на едно. Има своята логика, имам доверие на финансовия министър, че щом е решил, това ще има своите положителни резултати“, каза той. 

---

* Бел. ред. След като е отстранен от Бойко Рашков, Банков, който е лице на множество показни акции на ВС от времето на ГЕРБ, обжалва уволнението си и спечели. Сега дефакто не се е върнал в МВР, защото чака да свършат проверките.

Банков минава и за близък на Иван Гешев, който по безпрецедентен начин дори го подслони на заплата като прокурорски помощник във Върховната касационна прокуратура.

"Вътрешна сигурност" беше сочена и като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, писа тогава "Сега".

Иначе в системата се говори, че Банков не е много близък със сестра си.