Реакциите по света след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, обявена от Федералната служба на Русия за изпълнение на наказания в петък, са основна тема в западния печат, пише БТА във вторник. Фокусът пада и върху тържественото обещание на неговата вдовица Юлия, която заяви във видеообръщение вчера, че ще продължи делото на съпруга си.

"И в най-далечните градове на Русия Навални вдъхнови обикновените хора да се опълчат на Путин", гласи заглавие в американския в. "Уолстрийт джърнъл".

Журналистът от изданието Томас Гроув връща времето назад към 2017 г., когато Навални отваря нов офис за опозиционната си дейност в сибирския град Томск, на повече от 3500 километра от столицата Москва. Събралите се негови симпатизанти се надпреварват да се снимат с високия, обаятелен активист, облечен в модно синьо палто и дънки, който тепърва започва да печели известност, разказва Гроув, който говори с поддръжничка на най-отявления критик на руския президент Владимир Путин.

Ксения Фадеева, която тогава е на 25 години, пази на телефона си снимки от срещата с Навални, като по време на разговора за "Уолстрийт джърнъл" отново изпитва прилива на вдъхновение от думите му преди седем години.

"Това беше първият път, в който си помислих, че ние наистина можем да променим нещо в този град", казва за американския вестник Фадеева. Навални възпита едно цяло поколение от млади активисти да настояват за промени, като започна на местно ниво, отбелязва Гроув в "Уолстрийт джърнъл".

"Дори и след смъртта му руските власти се стремят да потискат подкрепата за Навални" е озаглавена статията на Франческа Ебел в друг американски вестник – "Вашингтон пост", който посочва, че покойният опозиционер продължава да бъде заплаха за Кремъл.

В третия ден на траур за руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина внезапно в затвор в Арктика, активисти разпространиха съвети за безопасност към руснаци, желаещи да положат цветя на мемориали, изникнали в цялата страна – от Санкт Петербург на северозапад до Магадан в Далечния изток, в столицата Москва, която беше любимият дом на Навални, и дори в окупирания от Русия град Луганск в Източна Украйна, пише авторката.

„Носете си паспорта. Помнете телефона на горещата линия за задържани. Носете вода, напълно зареден телефон и зарядно устройство“, се казва в публикация в социална платформа, цитирана от "Вашингтон пост". Екипът на Навални, който сега работи в изгнание, е предложил да плати всички глоби за нарушение на обществения ред, наложени на протестиращите, уточнява изданието.

Навални, който беше най-видният опонент на руския президент, често е призовавал поддръжниците си да не се страхуват, и в дните след смъртта му на 47-годишна възраст стотици са се вслушали в призива му, рискувайки да бъдат арестувани от репресивния режим на военновременна Русия в мразовитата зима, но да оставят в негова памет купища цветя, бързо стъпквани от властите, посочва "Вашингтон пост".

Трето американско издание – "Ню Йорк таймс", отбелязва, че внезапната смърт на Навални е оставила вакуум в руската опозиция, но съпругата му Юлия е дала знак на целия свят, че може да се опита да запълни празнотата.

Вестникът цитира видеообръщението на Навална, която се зарече, че ще продължи делото на покойния си съпруг, като се противопостави на автократичното управление на Путин. "Ню Йорк таймс" посочва, че вдовицата на опозиционния лидер "за първи път се е заявила като политически фактор" и е призовала поддръжниците на съпруга ѝ да се обединят с нея.

В същото време изданието насочва вниманието към питанията на симпатизанти на Навални дали съпругата му е способна да заеме неговото място, след като досега "е била извън светлината на прожекторите", и напомня за многото трудности, пред които ще се изправи тя. 

"Ню Йорк таймс" цитира призива на Юлия Навална към опозиционерите на Путин "да се борят още по-всеотдайно и още по-яростно, отколкото досега", като в същото време подчертава, че тя вече изгражда "нова представа за себе си, заявявайки, че няма друг избор".

Британският в. "Индипендънт" пише как на майката на Навални – Людмила, която не беше допусната в моргата в руския град Салехард, няма да бъде позволено да види тялото на сина си в продължение на две седмици, защото "е назначена химическа експертиза".

Тази новина засилва съмненията, че критикът на Путин е бил отровен в наказателната колония в Арктика, където беше затворен, както твърди вдовицата му Юлия, отбелязва "Индепендънт". 

"Имаме право да определяме смъртта на Алексей Навални като убийство", изказва се в този дух председателката на Комисията за външни работи към британския парламент Алиша Кърнс, цитирана от "Индипендънт".

В друг британски вестник – "Гардиън", професорът от Университета на Мидълсекс Филип Лийч отбелязва, че внезапната смърт на Навални е породила множество призиви властите в Русия да бъдат подведени под отговорност.

"Западните лидери сочат с пръст Путин след смъртта на Алексей Навални, обявена на 16 февруари. Руските власти със сигурност носят отговорност по силата на закона за правата на човека, но подвеждането на Москва под отговорност стана още по-трудно след излизането на Русия от Съвета на Европа през 2022 г., след инвазията в Украйна", казва Лийч, като уточнява, че семейството на Навални не може да подаде иск до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Професорът обаче обръща внимание на факта, че органи на ООН като Върховния комисариат за правата на човека все още имат юрисдикция по отношение на Русия.

"Пътят на справедливостта може да е много дълъг, но ние няма да забравим посланието на Навални: "Не ви е позволено да се отказвате", заключава Лийч.