Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е бил арестуван при акция в общинската администрация в понеделник, съобщава днес Нова тв.

Информацията за задържането му обаче все още се пазела в тайна от МВР, тъй като Ешрефов е получил емоционален срив и след него - инфаркт. Настанен е в болница с охрана. 

Преди няколко месеца ДАНС влезе в Община Омуртаг при разследване на Ешрефов за конфликт на интереси - възлагане на обществени поръчки и дейности на неговия баща.

По-късно пред БТА от Софийската градска прокуратура (която е компетентна в случая, тъй като наследи Специализираната, б.р.) официално потвърдиха, че мярката за неотконение е удължена на 72 часа - задържаните са Ешреф Ешрефов и баща му.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за извършване на длъжностни престъпления. 

Кметът на Омуртаг обаче е настанен в болницата в града, след като е получил инфаркт, допълват и от държавното обвинение. Той е там под полицейска охрана, тъй като е в качеството на арестант.

Случаят се води от освен от Софийска градска прокуратура, и от Комисията за противодействие на корупцията.

Акцията по задържането му вероятно е продължение на воденото от Софийска градска прокуратура разследване от есента на 2023 г. за корупционни престъпления. Тогава прокуратура започна разследване за корупционни престъпления, свързани с нарушения по проведени обществени поръчки, с възложител Община Омуртаг и търгове за добив и продажба на дървесина от Общински горски фонд.

Областната дирекция на МВР в Търговище единствено оказва съдействие по случая, каза за БТА директорът старши комисар Светлин Петев.

От последвалото по-късно съобщение излиза, че се работи по организирана престъпна група, но за неин лидер е обвинен бащата К. К. Синът-кмет бил само редови член:

Софийска градска прокуратура привлече обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления, след съвместна операция с Комисията за противодействие на корупцията

Под ръководство и надзор на прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) от следовател в следствения отдел на СГП се води разследване, образувано първоначално по данни за подкуп. 

В хода на разследването са извършени множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК).

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП и Комисията за противодействие на корупцията са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност.

На 19.02.2024 г. е предявено постановление за привличане на Х. Х. в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК).

На същата дата е предявено постановление за привличане и на Е. Е., като обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в групата.

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. 

Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите.