Американската космическа агенция НАСА обяви, че набира доброволци - за специална едногодишна мисия на Земята, но симулираща Марс, разказва Engadget.

В началото на 2025 г. ще започне мисията CHAPEA 2 (Crew Health and Performance Exploration Analog, или "Сравнителна експедиция за здравето и производителността на екипажа"). Четирима души ще влязат в специален хабитат с площ 160 кв. м. в Космическия център "Джонсън" в Хюстън, щата Тексас. Налице е и пясъчник с площ от 110 квадрата за симулирани космически разходки.

Това е втора подобна мисия - екипажът на първата още е в хабитата, минали са половината от 378-дневния си престой.

Целта на специалния хабитат, изработен с 3D печат, е да симулира животът за бъдещи изследователи на Червената планета, където околната среда е сурова, а ресурсите - ограничени. Доброволците ще поддържат и развиват хабитата, отглеждайки растения.

Разбира се, това е и възможност за НАСА да тества какви са физическите и психическите ефекти на подобна мисия върху екипажа.

Позицията е платена, но има и сериозни изисквания - кандидатите трябва да бъдат граждани на САЩ на възраст между 30 и 55 години, да говорят перфектен английски и да имат магистърска степен в областта на науката, техниката, инженерството или математиката. Както и поне две години професионален опит, минимум хиляда часа пилотиране на въздушни средства или две години работа към докторска програма в областта на науката, техниката, инженерството или математиката.