Първата снимка на планетата Марс, направена от американската космическа сонда "Маринър  4" е получена на 15 юли 1965 г.  Изстреляна на 28 ноември 1964 г., сондата "Маринър 4“ е четвъртият апарат от програмата „Маринър“ и първият, извършил успешно прелитане около Марс. Програмата „Маринър“ се ръководи от Националното управление за аеронавтика и космически изследвания (НАСА) за изследване на планетите Марс, Венера и Меркурий в периода 1962 - 1973 г. От 10 космически мисии три за неуспешни.

Днес БТА припомня това паметно събитие, публикувайки традиционно части от архивите си от тогава.

Космическата сонда „Маринър 4“ се състои от 138 000 детайла, 28 224 соларни клетки и тежи 261 кг. На 14 юли 1965 г. тя преминава край Марс на разстояние от около 9650 км и в течение на 25 минути прави 21 снимки на повърхността на планетата. Това са и първите близки снимки, които са направени на Марс.

В Служебния бюлетин на БТА четем:

За полета на „Маринър - 4“

Пасадена, Калифорния, 14 юли 1965  г. /АП/ Корабът „Маринър 4“ отговори на първата команда от Земята от пет месеца насам, с което показва, че е готов да започне историческата серия от снимки на Марс от близко разстояние.

В 14.28 часа по Гринуич учените от лабораторията за реактивно движение изпратиха сигнал за „загрявка“ на приборите на космическия кораб. След 24 минути дойде отговорът, показващ, че „Маринър 4“ се подчинява.

Ако всичко върви добре, в 0.20 часа в четвъртък корабът ще започне да прави снимки на повърхността на Марс. В този момент корабът ще се намира на разстояние 6 хиляди мили (9600 километра) от Марс. Предполага се, че „Маринър 4“ ще изпрати снимките на Земята и може би ще хвърли светлина върху древния въпрос дали на Марс има живот.

Сигналът за „загрявка“ бе изпратен, когато „Маринър 4“ се намираше на 107 хиляди мили от Марс и се движеше със скорост 9970 мили в час по отношение към планетата. Скоростта на кораба ще се увеличи до 11 хиляди мили в час.

Командата, която е първа от 16 февруари, бе изпратена от една станция за следене, разположена в Йоханесбург, Южна Африка. Сигналът включи един светочувствителен диск, който търси светлия диск на Марс.

***

Светещ предмет пречи на „Маринър 4“

Канбера, Австралия, 15 юли 1965 г. /АП/ Тайнствен светещ предмет, спрял неподвижно във въздуха в съседство с летището на Канбера в момента, когато американският космически кораб „Маринър 4“ правеше снимки на Марс, обърка специалистите в Канбера. Служителите по контрола на въздушното движение и други самолетни специалисти забелязаха предмета днес.

Шестима души, обслужващи кулата за контрол на движението на самолетите, заявиха, че предметът е стоял неподвижно на височина 5000 фута (около 1542 метра) в продължение на 40 минути. Под лъчите на слънцето той се е виждал ясно, заявяват те.

Предметът е изчезнал, когато един военен самолет е бил изпратен, за да го идентифицира. Специалистите недоумяват дали няма някакво съвпадение с това, че предметът се е появил малко преди момента, когато близката радиоастрономическа станция в Тиднинбила трябваше да приема сигналите на „Маринър 4“. Станцията среща необикновени трудности в опитите си да включи своевременно сигналите от „Маринър 4“.

В бюлетина „Международна информация“ на БТА четем за полета на „Маринър 4“:

Ню Йорк, 15 юли 1965 г.

Американската космическа станция „Маринър 4“, изстреляна на 28 ноември 1964 г. и изминала 324 милиона мили, тази нощ е минала на 5500 мили от планетата Марс. Съгласно програмата, „Маринър 4“ трябваше да направи от това разстояние 21 снимки на Марс и с помощта на специален записващ уред да ги предаде на Земята. Според съобщения на информационните агенции, апаратурата на космическата станция се включила в 0 часа и 18 минути по Гринуич, точно по графика. Всички снимки трябваше да бъдат направени за 25 минути.

40 минути след като апаратурата започнала да работи, противоречиви телеметрични съобщения, получаващи се от „Маринър 4“, породиха съмнения у учените относно правилността на работата на записващия уред. Една група сигнали показваха, че записващият уред е в ред, а друга - точно обратното.

Така учените от станцията "Вумера" за следене на спътниците (Австралия) заявиха, че вследствие нередности в работата на бордовата апаратура „Маринър 4“ не е направила нито една снимка на планетата Марс.

Директорът на лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена (щат Калифорния) доктор Пикеринг заяви: „Данните, които получихме, както и да ги тълкуваме, показват, че са направени някакви снимки. Ние, разбира се, засега още не знаем доколко правилно са записани снимките на лентата“.

Първата снимка трябваше да бъде предадена от „Маринър 4” днес от 13 часа и 41 минути по Гринуич. За предаването на всяка снимка са необходими 8 часа и 35 минути и ако всички снимки са направени, ще бъдат нужни 10 дни, за да бъдат предадени.

Други сигнали, получени от „Маринър 4“, говорят за липсата на радиационни пояси около Марс от типа на поясите Ван Алън, които обкръжават Земята. Ако се съди по сигналите, магнитното поле на Марс е около 10 пъти по-слабо от магнитното поле на Земята. 

***

За полета на „Маринър 4“

Ню Йорк, 15 юли 1965 г.

Днес в 16 часа 41 минута по московско време на автоматичната междупланетна станция „Маринър 4“ започна да работи устройството, което трябва да предава на Земята телевизионно изображение на повърхността на планетата Марс. През първите 20 минути работа на устройството постъпващите от „Маринър“ сигнали бяха „празни“. След известно време, както предават информационните агенции, са постъпили сигналите на първите няколко линии и, както смятат американските учени, вече е получена „рамката на първата снимка“. За предаването на една снимка са необходими 8 часа и 35 минути. Съгласно набелязаната програма, първата снимка трябва да запечата марсианската пустиня Елизиум в северното полукълбо на планетата. 

***

Ню Йорк, 15 юли 1965 г.

Според съобщение на информационните агенции, след като станцията за следене в Йоханесбург (Южна Африка) е получила първите 10 линии от първата снимка на повърхността на Марс от станцията „Маринър 4“ директорът на лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена Уилям Пикеринг и ръководителят на програмата „Маринър“  Дан Шнайдерман заявиха, че приеманото изображение несъмнено е снимка на планетата Марс

***

„Маринър 4“ предал първата снимка на Марс

Ню Йорк, 16 юли 1965 г.

Американската автоматична междупланетна станция „Маринър 4“ предаде на Земята първата снимка на Марс. Както съобщават информационните агенции, американските учени заявяват, че снимката е „нормална“.

Според последни съобщения станция „Маринър 4“ започнала да предава втората снимка на Марс. 

***

Ню Йорк, 17 юли 1965 г.

Телеграфните агенции съобщават, че в Пасадена, щат Калифорния са били получени първите 3 снимки на планетата Марс, изпратени от американския космически кораб „Маринър 4“. На първите две снимки се забелязват очертания на пустинни области, а на третата и най-сполучлива снимка се виждат петна, които биха могли да означават хълмове и падини. Третата снимка прилича много на снимката на повърхността на Луната, направена от американския кораб „Рейнджър“.

***

За полета на „Маринър 4“

Ню Йорк, 17 юли  1965 г.

Предаването на третата снимка от „Маринър-4“ ще бъде завършено в 19 часа по Гринуич, съобщават американските информационни агенции от лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щат, Калифорния. Сигналите, отговарящи на първите линии на снимката, имат добро качество и всичко се развива нормално.

Учените, анализирали научните данни, получени от „Маринър 4“, са съобщили, че температурата на Марс е минус 30 градуса по Целзий, атмосферното налягане е 10-20 милибара. По думите на същите учени височината на атмосферата на Марс не превишава 8 мили. Изглежда, че на планетата няма кислород. Измерванията са показали също така, че плътността на атмосферата на Марс е 1-2 процента от плътността на земната атмосфера.

По изчисленията на учените в атмосферата на Марс се съдържат: 72 процента азот, 16 процента въгледвуокис и 8 процента аргон.