Правителството няма да се разпадне през следващите месеци, дори години. Някои участници създадоха драма в това политическо шоу.

Това обяви премиерът Николай Денков в интервю за предаването HardTalk по Би Би Си. 

Уроците от войната

В началото на разговора водещият Стивън Сакър попита Денков дали Европа е научила уроци от продължаващата близо две години война в Украйна.

"Мисля, че има много големи промени както в Европа, така и в частност в България. Нека ви дам само един пример. В България за тези две години напълно намалихме зависимостта от руски петрол. Намалихме зависимостта от руски газ. Увеличихме бюджета си за отбрана на над 2%. (...) Всички страни в Европа виждат, че трябва да се променим бързо и да се направят стъпките, които са необходими, за да започне този процес.

Все пак Денков призна, че има още какво да се предприеме и че "ще отнеме известно време, за да стигнем там, където искаме да бъдем".

Румен Радев и връзката с Русия

Сакър опонира на Денков, като посочи, че мнозина в България, включително президентът Румен Радев, "симпатизират на Русия".

"Позволете ми да разделя нещата на две", поде министър-председателят. "Първото - историческите и културни връзки, които България има от много години с Русия. От друга страна - войната, която Русия започна срещу Украйна. Инвазията доста промени отношението на българите, защото хората започнаха да разбират, че България също може да стане жертва на агресия. (...)Така че, ако погледнете проучванията, както националните, така и европейските, ще видите, че отношението на България се промени значително през тези две години".

Денков изтъкна, че все повече българи възприемат "защитата на НАТО като основен начин за отбрана на България от гледна точка на сигурността".

"Тази промяна, разбира се, ще отнеме повече време, за да стане толкова стабилна, колкото в западните страни, защото има исторически причини за това. Но промяната е налице".

Сакър попита дали различните гледни точки на премиера и президента, който "многократно изразява симпатии към Владимир Путин", водят до "нефункционалност" на България.

"Не, тук няма нефункционалност, защото България е парламентарна република. Проблемът на нашата политическа система беше, че почти две години нямаше стабилно редовно правителство. Междувременно президентът назначи временни кабинети. И той създаде голямо объркване сред хората. Така че, когато казвате, че промяната не е толкова стабилна, колкото бихме очаквали, една от причините е, че той зае тези позиции и това обърка хората. Но през последните осем месеца имаме много стабилно правителство, което е проевропейско и подкрепя Украйна. Така че хората започнаха да разбират какви са логичните аргументи, разбират, че трябва да останем близо до Европа, за да бъдем напълно интегрирани в Европа и НАТО, защото това е начинът да продължим напред".

Руски петрол в България?

Сакър се върна към началото на интервюто и изрази резерви към твърдението на Денков, че България е прекъснала икономическите си връзки с Русия, като даде за пример вноса на "значителни количества руски суров петрол във вашата страна" и рафинирането му в България, което е "бизнес за милиони".

Денков посочи, че рафинерията принадлежи на "Лукойл" и добави, че "от 1 март този руски суров петрол е забранен за внос в България".

"Преди почти две години Русия спря газа за България. И оттогава не внасяме руски газ за потребление в българските домакинства. Вместо това имаме тръбопровод. Но този тръбопровод е транзитен тръбопровод, който минава от Турция към други страни като Унгария, Сърбия, Австрия, ако желаете, Северна Македония. Имаме договор, който трябва да спазваме. Това не е газ, който се използва от българските семейства. По този начин ние пресичаме тази зависимост. Преди това бяхме на 100% зависими от руския газ. (...) Ние внасяме газ от Турция, който е втечнен природен газ, и от Гърция, който също е втечнен природен газ, и със сертифициран източник, който не е руски".

Руско влияние в България?

Сакър припомни, че преди няколко години тогавашният премиер Кирил Петков е гостувал в HardTalk и е обещал да изчисти българските разузнавателни служби от руско влияние. Водещият попита Денков дали Москва продължава с опитите да проникне в родните спецагенции.

"Припомням, че при правителството на Кирил Петков изгонихме от България 70 дипломати, руски дипломати. Това беше най-големият брой по онова време. Основната причина беше да се намали влиянието на руските тайни служби у нас. След това имаше и други дипломати, които също бяха изгонени. Имаше случай миналата година, когато някои, да речем, свещеници наистина трябваше да бъдат изведени от България, защото се оказа, че имат някакви връзки с тайните служби на Русия. Така че все още има опити от страна на Русия да ни влияе и нашите усилия да намалим това влияние. Това е битка, която ще продължи".

Водещият изтъкна, че има съмнения за значими руски личности и компании, които са в по-широкия санкционен списък на ЕС, но така и не са санкционирани у нас.

"И вярвам, че съм прав, като казвам, че вашата собствена прокуратура тогава обяви, че ще води разследване за това как България прилага санкциите или в някои случаи - как не ги прилага. Вие сте министър-председателят. Какво правите по въпроса?", пита директно Сакър.

Денков покани всеки, който разполага с по-конкретна информация да я представи пред съответните органи.

"Това, което виждам обаче, доста често са някакви слухове, някакви твърдения, които след това не се потвърждават. Например, имаше много дискусии, че българските митници не прилагат санкции на петролните продукти. И се оказа, че това не е така, че всъщност проблемът е европейски. На национално ниво правим всичко, което се изисква от европейските регламенти. Но не е достатъчно".

Тръмп и отбраната на Европа

Денков бе помолен да коментира изявлението на Тръмп, че ако стане президент на САЩ, няма да защити страните от НАТО, които не покриват изискването да заделят 2 процента от БВП за отбраната си. 

"На първо място, ние работим много усилено през последните няколко години за модернизиране на нашата армия, включително със самолети F-16, които са поръчани от Съединените щати, защото имаме нужда от противовъздушна отбрана. Също така имаме бронирани машини, които сме поръчали от САЩ. Ние се интегрираме все повече в източния фланг на НАТО, заедно със съседите ни Румъния и Турция, заедно провеждаме учения. Така че ние правим всичко, което се очакваше, и много бързо наваксваме тези изисквания".

Сакър напомни, че България не е достигнала заветните 2 процента.

"Миналата година имахме почти 1,9 процента. За тази година вече имаме 2 на сто. За следващата година имаме над 2 процента. И това не са само пари. Имам предвид това са инвестиции, които вече са планирани, които са поръчани. Така че ние правим това. Не става въпрос за някакви намерения. Това е нещо, което вече е в ход. Така че от тази гледна точка ние задоволихме тези очаквания. И не защото някой ни е попитал. Правим го, защото разбираме, че трябва да се защитаваме по-добре".

Денков предположи, че "политиците в Съединените щати разбират, че защитата на Европа означава защита на демокрацията в света".

"Това е същото усещане, което имаме сега, че украинците не се борят само за страната си. Разбира се, че правят това. Но те се борят и за бъдещето на демокрацията в Европа. Така че, ако сме заедно, няма никакъв шанс Русия да потисне демокрацията в Европа".

Демокрацията в България?

Сакър се хвана за последните няколко изречения на Денков и го разпита за състоянието на демокрацията в България - по-конкретно за "обширния списък от проблеми с управлението, проблеми с корупцията, институционални проблеми". Краткият монолог на Сакър завърши с оценката, че демокрацията в България е "слаба".

"Не бих се съгласил напълно с това. Има известна истина, но не много дълбока. В действителност фактът, че проведохме избори и след тези избори имаме правителство с високо мнозинство, показва, че тук демокрацията е жива. И мога да ви уверя, че нямаме намерение да разбиваме това правителство в следващите месеци или дори години. Обсъждахме как ще имаме и пълен мандат".

Водещият обърна внимание на конфликта около поста външен министър - по-конкретно на "жената, която трябва да поеме поста ви като министър-председател, не иска вие да поемете поста ѝ като външен министър".

"Ако тя откаже и нейната партия ви откаже да бъдете външен министър, ще се разпадне ли коалицията, или не?", позачуди се Сакър.

"Не мисля така. Мисля, че имаше някаква драма, която някои други участници създадоха в това политическо шоу, ако желаете, защото проведох доста конструктивни разговори с моя вицепремиер, която след месец трябва да стане министър-председател. Така че това е нормална част от преговорите. Всъщност фактът, че сме в такъв конструктивен преговорен процес, показва, че тук демокрацията работи. Фактът, че ние направихме това правителство първоначално при различни условия. След това променихме Конституцията, благодарение на това мнозинство. Направихме много съществени промени в съдебната система. Всичко това са усилия, които показват, че има стабилна почва това правителство да продължи и в бъдеще", отвърна Денков.

Еврото и Шенген

За финал, Сакър отново напомни, че българското общество е разделено. Но този път по други казуси - еврото и Шенген. Това според него водело до проблеми между София и Брюксел.

"Не, не мисля, че имаме проблем с Брюксел или с Европейския съюз. Да, в обществото има разделение, както има разделение в много други общества. И аз не знам за държава, която да няма проблеми с пропагандата, конспиративните теории, така че България не е изключение тук. Факт е, че дори и при тези обстоятелства, ние имаме много значително мнозинство, както казах, повече от две трети, за да вземем всички важни решения в проевропейското развитие на България. Защото ние всъщност се справяме доста добре по отношение на еврото. Единственият проблем е с инфлацията, която е сравнително висока, но отново - една от най-ниските в Източна Европа. Така че нещата не изглеждат толкова мрачно, както излиза от медиите. Това мнозинство ни дава не само надежда, то ни дава план, който трябва да реализираме, за да напреднем в европейската посока през следващите месеци и години".