"Трябва да има контакт с външните партньори. Този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с г-жа Габриел. Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна."

Това отговори премиерът Николай Денков на въпрос дали лично той настоява да е министър на външните работи при ротацията в правителството. Денков говори пред репортери на връщане от Мюнхен, където участва в Конференцията по сигурността.

Той добави, че правителството ще продължи да работи в оставка при възможно най-лошия вариант. От ротацията има смисъл, ако изпълняваме програмата си, не се отклоняваме от пътя си и поддържаме своите приоритети, каза още Денков. Ще се търси приемлив за всички вариант, заключи той по отношение на преговорите с ГЕРБ.

В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна, изтъкна Денков един от акцентите на мюнхенската конференция.

Друг е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо.

По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО - в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията - как ще се реализира. Всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни акад. Денков.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша. С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата, рече министър-председателят.

Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни той. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори.