Ангажиментът на САЩ към член 5 на НАТО остава непоколебим, доколкото това се отнася за администрацията на Джо Байдън.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Юри Ким – главен заместник-помощник държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия. Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Помолихме я да коментира заплахата на Доналд Тръмп, че може да окуражи Русия „да направи каквото си поиска“ с неназована страна членка на пакта, ако тя не увеличи разходите си за отбрана. Поинтересувахме се също и какво мисли г-жа Ким за предложението на бившия съветник на Тръмп по националната сигурнност Кийт Келъг член 5 да не се прилага за тези, които не си плащат достатъчно.

„Няма да коментирам вътрешната политика, тъй като това не е нещо, което дипломатите правят. Ще кажа обаче, че нашият ангажимент към член 5 остава непоколебим. И е важно всички членки да засилят взаимните ангажименти, които имат една към друга. Това включва изпълнение на ангажиментите, които поехме преди 10 години в Уелс, че всяка страна ще харчи 2 на сто от БВП за отбрана и ще инвестира за ново оборудване 20 на сто от годишните си разходи за отбрана“, отговори Юри Ким.

Тя изрази задоволство от факта, че почти 20 страни от пакта щe са изпълнили тези ангажименти преди срещата на върха във Вашингтон през юли. (Сред тях е и България – б.р.)

А през последните три години всички държави членки са увеличили разходите си за отбрана.

Член 5 от Северноатлантическия договор гласи, че въоръжено нападение срещу една или повече страни от пакта ще се разглежда като нападение срещу всички тях. И всяка членка ще окаже помощ на нападнатите.