Прокурорската колегия ще изслуша двама магистрати, чиито излязоха в т.нар. скандал "Нотариуса". Това са апелативният прокурор на София Радослав Димов и следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Заседанието е планирано за днес от 13:30 ч.

Димов "протече" в разказите на гръцки инвеститори, които са били жертва на класимеско рейдърство от групата около убития Мартин Божанов. Там един адвокат заяви, че му се е обадил глас, коййто се е представил за апелативния прокурор на София и е предложил да оправи неговита клиенти. Тук обаче едва ли ще има интрига - както Клуб Z писа, самият адвокат в показанията си е казал, че е разпознал, че това не е гласът на Димов и е затворил.

Ясен Тодоров пък сам поиска изслушване в понеделник, след като в края на миналата седмица в специалната парламентарна комисия беше депозиран материал, наречен доклад, съдържащ имена на магистрати, за които се твърди, че са посещавали клуба SS, свързван с Божанов. И двамата отричат да са били част от схемата, съобщава днес БНР.

Точка в дневния ред на редовното заседание на Прокурорската колегия е и второто предложение за дисциплинарка срещу бившия районен прокурор на София Невена Зартова. То е заради, според прокуратурата, умишлено нарушение във връзка с образуваното миналия май дело срещу издирвания бивш следовател Петьо Петров-Еврото, главен герой в аферата на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

Проверка на градския прокурор на София Илиана Кирилова показала, че Софийската районна прокуратура не е била компетентна да води такова разследване, защото към него е прикачен и магистрат - Борислав Сарафов. Освен това то стартира след много интересно посещение на Зартова в кабинета на главния прокурор Иван Гешев без достатъчно данни за извършено престъпление, а свидетел № 1 е бившата жена на Евврото - Любена Павлова, осигурена лично от Невена Зартова.