"С 50% промяна ще е да влезе един безспорен човек и един спорен. Предлагаме да поделим регулаторите с ГЕРБ. Така те ще контролират нас, а ние тях. Ако отидем на избори, ще е само защото ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат 2/3 мнозинство в регулаторите. За тези 2/3 мнозинства, ще имаме вето върху всяко назначение."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни в ефира на Нова тв предложения от ПП-ДБ на ГЕРБ меморандум за съвместно управление. В него от обединението предлагат 50 на 50 номинации за регулаторите, по думите на Петков (Въпреки правилото да се избира най-подходящият човек за поста, като и опозицията има право да номинира).

В същото време, дори с конституционните изменения, управляващите предвидиха квалифицирано мнозинство при избора на регулаторни и контролнии органи от парламента.

Обратна връзка от ГЕРБ още няма, посочи днес съпредседателят на ПП.

"Ние гарантираме, че 50% от нашите предложения ще са наистина независими", заяви още и даде за пример Белослав Белазелков и Десислава Атанасова, избрани за конституционни съдии. Съдията от ВКС - посочен от ПП-ДБ, а шефката на парламентарната група на ГЕРБ - отт ГЕРБ. Пропусна обаче да спомене, че в деловодството на НС поод номинацията на Атанасова стоеше и неговото име.

"Ако нито една от страните няма контрол - 50/50, ще гарантира независиимост. Когато сме в противоборство и имаме право на вето, шансът за независимост е много по-голям. С 50% промяна ще е да влезе един безспорен човек и един спорен. Сега 100% са спорни" - смята Петков.

А как ще се гарантира прозрачност, независимост и пр.:

"Както сега са светнати лампите тук (в тв студиото), така трябва да светнем лампите в процеса."

Петков обаче бе попитан за това дали сам притежава интегритет, след като се произнесе за случая с "Булсатком" преди официалното решение на КЗК и след среща с бизснесмена и страна по казуса Спас Русев. 

"Не е важно с кой се срещат политиците. Важното е да не се срещат регулаторите и да не може нито един политик да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението", заяви. "Не, не, не, не" пък бе отговорът му на въпроса Искаше ли от вас нещо Русев.

"Аз си фантазираам, че можем да имаме работещи институции. Омръзна ми на мен да слушам за Еврото и Нотариуса, да имаме служби, които разкриват руски шпиони, когато чуждите служби ги посочат...

Това е отворена позиция, не е ултиматум. Ние не сме арогантни, знаем, че сме 63 депутати", посочи още Петков.

Бе попитан и защо МВР министърът не оповестява информация за това бил ли е Нотариуса със специален статут. Петков посочи, че министърът не е на ПП, а на ГЕРБ (което ГЕРБ отрича). Но да бъде сменен министър при ротацията, "трябва и от двете страни да поискат оставката му".

"С 63 депутати, ГЕРБ с 69, ние нямаме право да си помечтаем всичко", посочи Петков.

Коментира и комисията, която обследва обстоятелствата около дейността на Мартин Божанов. "Тази комисия не може да стане прокуратура, нито съд. Но може да разкара максимално много информация на повърхността, за да може органите, които трябва да разследват, да бъдат принудени да разследват", заяви.

В този контекст бе попитан какво може да се направи по твърденията на бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова свидетелства за посещенията на изпълняващият функциите сега главен прокурор Борислав Сарафов в ресторант "8-те джуджета" и това, че е получавал шестцифрени суми от Еврото, след като казусът отиде преди няколко дни в "коша" с мотива, че се е захванала неправилната прокуратура.

"Призовавам специализирания прокурор да не се пази и страхува и да си свърши работата и ако има престъпление на главния прокурор, да бъде разследван." - отговори Петков.

Става въпрос за адхок прокурорката Даниела Талева, която прекрати първата проверка по сигнал срещу Сарафов - за имотното състояние на семейството му. Не откри нарушение. Сред сигналите обаче е и "Джуджетата", като по неофициална информация в момента Талева го разглежда.