"Изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който да стане договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца.

Той ще бъде публичен, има четири важни аспекта в документа."

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков във вторник следобед след среща на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България". 

Той посочи, че една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там се предлага разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ да е поравно. А ако ГЕРБ иска да предложи кадър на друга партия - то трябва да понесе отговорността за това лице, поясни Петков, визирайки партньора ДПС. Тоест, в текста изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Проектът е изпратен на ГЕРБ и Мария Габриел разполага с него, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ. В документа е заложено още, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за Европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Тоест - ГЕРБ трябва да се съгласи да не търси алтернативно мнозинство за своя първи мандат в новата "рулетка".

График, отговорност

По-късно от ПП-ДБ изпратиха и прессъобщение с подробности. От него става ясно, че документът е кръстен "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“,  и съдържа визията на ПП-ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили. За това Клуб Z вече писа.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени "въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес".

Отговорът

"ПП-ДБ са като едно малко дете, което се тъпче и тъпче" - последва отговор от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който избра да направи това от Костенец при среща със симпатизанти. И пак обясни как ГЕРБ имала само един министър в кабинета.

И изпрати сигнал:

"Чисто технически на 6 и 7 март не можем да присъстваме на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ.

На форума, по думите му, ще присъстват той, Мария Габриел и български евродепутати от ЕНП и ще подкрепят Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия. "Това е конгрес с избори и трябва да гласуваме, няма как да съм тук" - заяви.

Т.е. кандидатът за премиер Габриел не може да вземе папката от президента на 6 март, каквато е конституционната процедура.