40% от българите имат познати, станали жертви на домашно насилие. 18 на сто твърдят, че има случаи, в агресията у дома е заслужена. Според 13% от сънародниците ни удрянето на шамар не представлява домашно насилие.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на домашното насилие. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 г.

Проучването регистрира висока чувствителност към домашното насилие - 82% от участниците смятат, че то е сериозен проблем за българското общество. Над две трети (69%) са на мнение, че има форми на агресия в семейството, които се приемат за нормални в обществото ни.

11% от сънародниците ни смятат, че има форми на домашно насилие, които може да бъдат оправдани.

Близо половината от българите (48%) твърдят, че проблемите в семейните отношения трябва да се разрешават само в семейството. Наблюдава се разлика в мнението на мъжете и жените – при мъжете превес има подкрепата за такова твърдение, докато по-голям дял от жените изразяват несъгласие.

Проучването регистрира и форми на агресия, които остават подценени за част от обществото. Една пета (20%) от респондентите са на мнение, че проявите на ревност са признак на любов. Според 15% е нормално да проверяваш телефона, чатовете и обажданията на партньора си. С това са съгласни по-често мъжете, отколкото жените, както и ниско образованите.

25 на сто определят като неприемливо поддържането на приятелски отношения с противоположния пол, когато си обвързан. Тези консервативни нагласи са по-характерни за мъжете, хората над 60 г., тези с ниско образованите и жителите на малките градове и селата.

Според 25% обидите, псувните и заплахите не са форма на домашно насилие.

18% от анкетираните смятат, че има случаи, в които домашното насилие е заслужено, а 11% - че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. Според една четвърт контролът върху начина на обличане не е форма на домашно насилие.

13% твърдят, че заплахите, социалната изолация и ограничаването на контактите, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“. Сексуалният контакт без желание на партньора в най-голяма степен се разпознава като форма на домашно насилие. Въпреки това, 7% от обществото не го приема като такова.

Сред водещите фактори за насилието според българите са злоупотребата с алкохол и наркотици (81%), психологически проблеми (64%) и финансови затруднения и зависимост (60%). Четирима от 10 души признават, че техен близък или познат е бил обект на домашно насилие. Това споделят близо половината (48%) от жените.

Мнозинството от респондентите (55%) по-скоро или изцяло не вярва, че полицията и правосъдната система в България могат да се справят с домашното насилие. Този дял се препокрива с дела на хората, които се определят като неинформирани по отношение на правните мерки, които може да се предприемат при случаи на домашно насилие.

Малко над две трети от българите (67%) считат, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи наказанието при случаи на домашно насилие.

Клуб Z напомня, че точно днес един чисто нов орган - Националния съвет  за превенция и защита от домашното насилие, ще проведе първото си заседание в Министерския съвет. Председател на съвета е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Дневният ред, изпратен от правителството, включва:

- Представяне на информация по изпълнението на законовите изисквания на Закона за защита от домашното насилие и ролята на администрацията на Министерския съвет в този процес.

- Представяне и приемане на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашното насилие.

- Представяне на информация за работата на Работната група по изготвяне на предложения за изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита от домашното насилие.

- Обсъждане и определяне на приоритетните дейности за финансиране на проекти по превенция и защита от домашното насилие, в съответствие с чл. 6е, ал. 6 от ЗЗДН.