Има предложение сградата в Брюксел, в която се намира Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), да бъде наречена „Алексей Навални“, съобщи „Политико“.

За това настояват евродепутати в писмо до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Сред подписалите е и българският представител Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската народна партия (ЕНП).

След смъртта на Навални самият Борел предложи на името на руския опозиционер да бъде наречен Глобалният санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права.

Евродепутатите настояват за наказателни мерки срещу всички, отговорни за смъртта на враг номер 1 на Владимир Путин. Сред тях са директори на затвори, надзиратели, полицаи, прокурори и съдии.

Членовете на Европейския парламент също така предлагат незабавно приемане на нов пакет от санкции срещу Русия. Този път той трябва да бъде насочен срещу гръбнака на путинския режим. В него трябва да бъдат включени хората от „Списъка Навални“, огласен през май 2022 г. Той е изготвен от основания от опозиционер Фонд за борба с корупцията (ФБК). Тогава в него влизаха около 6000 души. За две години броят им се увеличи на 7945.

Няколко сгради на европейски институции в Брюксел носят имена на политици. Така например в Европейския парламент има сгради „Йожеф Антал“, „Алтиеро Спинели“, „Пол-Анри Спаак“, „Вили Бранд“, „Вацлав Хавел“.

Същевременно група евродепутати поиска свобода и за бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който в момента е в затвора в родината си. Писмото им е адресирано до председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и до Жозеп Борел. Негов инициатор е френската евродепутатка Натали Лоазо от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).