Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) вече има "оздравителен план", който да възстанови напълно нормалната работа на предприятието, обявиха от Столична община.

Администрацията на кмета Васил Терзиев подчертава, че в управлението на ГЕРБ са похарчени 114 млн. лв. за 3 години, но над 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт. Те са били оставени без подръжка и работещи системи за обезпрашаване. Както съобщи самият кмет по-рано, миналата година СТПО е произвело над два пъти по-малко RDF гориво спрямо капацитета си - вместо 185 000 тона, едва 80 000.

Според Терзиев това означава, че капацитетът за боклук на града ще се запълни за 3 години - а увеличаването му ще отнеме четири. Кметът поиска одит и го прати и на прокуратурата. Оттам новина все още няма.

Според ГЕРБ-СДС криза с боклука в града няма, заводът имал капацитет за 8 години.

Оздравителният план ще има три етапа - спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки. С някои от спешните вече е започнато - екипи в предприятието не са комуникирали ефективно. Работи се и попълването на липсващ персонал. Във Фейсбук кметът Терзиев обобщи другите спешни мерки:

"Спешните са да намерим решения и да намалим времето за реакция, мерките за справяне с честите аварии, блокажи и други проблеми, които реално намаляват ефективното работно време на машините", пише той.