Украйна е въвлечена в отчаяна биткa, в която се опитва да противостои на руската атака. Руските сили превзеха дългогодишната украинска крепост Авдеевка преди зазоряване в събота, което беше първата голяма победа на бойното поле за Москва, след като превзе Бахмут миналия май.

По целия фронт, дълъг около 960 км, Украйна изпитва недостиг на боеприпаси без подновена американска военна помощ и се бори да попълни собствените си изчерпани сили след две години на изтощителни битки, пише„Ню Йорк таймс“.

Инвазията на Русия се разделя на пет основни линии на атака - обхващащи малки и големи градове по голяма част от фронта в Източна и Южна Украйна:

Авдеевка: Превземането на дългогодишната украинска крепост

Вече разрушеният град Авдеевка обхваща само около 31 квадратни километра и се намира едва на около 20 километра от Донецк, който Русия окупира от 2014 г. През по-голямата част от десетилетието Авдеевка подкопава критичните руски логистични операции.

През последните седмици руските сили пробиват критична линия за доставки и заплашват да обкръжат украинските войници. Олександър Тарнавски - началникът на украинските сили на юг, казва, че Украйна няма друг избор, освен да се оттегли.

„В ситуация, в която врагът напредва върху труповете на собствените си войници с предимство от 10 към 1 снаряда, под постоянни бомбардировки, това е единственото правилно решение“, казва той в свое изявление.

Не е ясно докъде руснаците могат да прокарат тази битка отвъд Авдеевка или колко добре украинците са изградили следващите си линии на отбрана. Но следващите големи населени центрове, в които десетки хиляди цивилни живеят в домовете си, са само на около 88 мили на запад.

Приблизително 50 000 руски войници са посветени на битката за Авдеевка в тази посока, въпреки че броят им варира. Според западни и украински официални лица десетки хиляди руснаци са били убити или ранени, но Русия непрекъснато е попълвала редиците им, включително използвайки затворници, за да се присъединят към боевете, коментира вестникът.

Падането на Авеевка позволява на руската армия да премества войски и оборудване по-ефективно зад линията, докато тя натиска в други посоки.

Маринка: Унищоженият град сега е база за руски атаки

През миналия месец руските сили прочистиха последните украински защитници на Маринка - друг дългогодишен фронтов град. Превземането му позволи на руснаците да насочат вниманието си към юга и друга жизненоважна украинска крепост – Вухледар.

От миналата година руснаците многократно се опиват да я атакуват от юг, но търпят катастрофални загуби, включително опустошително поражение в една от най-големите танкови битки във войната.

След като превземат Маринка, руснаците атакуват Вухледар от север. В момента те напредват през село Новомихайловка, което е на около 20 километра на североизток.

Не е ясно колко сили руснаците са пренесли в тази посока. Украински официални лица посочват, че Русия е запазила около 40 000 души в близкия район на Мариупол, за да бъдат разположени за атаки от юг.

Според войниците, които се бият в района на Вухледар падането на Авдеевка вероятно ще позволи на руските сили да засилят атаките си от север.

Роботин

Русия се стреми да завладее територията на Украйна, която тя през миналата година успя да защити. Неуспешната лятна контраофанзива на Украйна достига кулминацията си миналата година. Тогава нейните сили успяваха да напреднат само на около 16 километра навътре в южния фронт, достигайки малко отвъд малкото селце Роботин в Запорожка област.

Руските военни са съсредоточили повече войски на този фронт, отколкото на фронта в Авдеевка, заяви Дмитро Лиховий, говорител на украинските войници на юг.

„Изглежда, че руснаците са си поставили за цел да постигнат някакъв успех там, като нахлуят, точно както се опитваха да направят в Авдеевка“, посочва той.

Кремина: 110 000 войници настъпват в две посоки

След като преди повече от година руснаците са отблъснати от окупираните територии в Североизточна Украйна, като губят контрола на над повече от 500 селища, разположени на близо 25 000 квадратни километра, сега те се борят отново да ги превземат.

Сега Русия отново започва да напредва, въпреки че е изправена пред яростната украинска съпротива.

Руските сили настъпват в две посоки от град Кремина - към опустошения град Купянск на север и към Лиман на юг. Русия поддържа обща сила от около 110 000 войници в района в продължение на месеца, въпреки загубите.

Руските сили настъпват в две посоки от град Кремина - към опустошения град Купянск на север и към Лиман на юг. Русия поддържа обща сила от около 110 000 войници в района в продължение на месеца, въпреки загубите.

Бахмут: Руснаците искат контрол над командните височини

Русия унищожи и превзе град Бахмут през май 2023 г. - последната ѝ значителна териториална победа на бойното поле, преди да настъпи към Авдеевка тази седмица.

По времето, когато руснаците превзеха Бахмут, силите им са изтощени, а групата наемници „Вагнер“, която води битката, е в открит бунт срещу руското министерство на отбраната.

Надеждите на украинците да се възползват от безредиците, за да контраатакуват по фланговете на града, до голяма степен обаче се провалят.

Генерал Александър Сирски - новоназначеният командир на украинските сили коментира, че руснаците са решени да пробият отбраната им около Часов Яр, което ще им даде контрол над командните височини в района и ще изложи град Краматорск на засилен артилерийски огън.

Според украински оценко около 62 000 руски войници са на място.

 „Ситуацията е напрегната – изисква постоянно цялостно наблюдение и бързо вземане на решения на място“, коментира ген. Сирски в изявление по-рано този месец.