Посланиците на страните членки на ЕС постигнаха споразумение за 13-ия пакет санкции срещу Русия заради агресията срещу Украйна, съобщиха от белгийското председателство на Съвета.

Пакетът е един от най-широобхватните. Той ще мине през писмена процедура и ще бъде формално одобрен до 24 февруари. Тогава се навършват две години от руското нахлуване в Украйна.

В санкционния списък ще бъдат добавени почти 200 лица и дружества, поясни в „Х“ върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По думите му са предприети действия срещу компании, участващи в заобикалянето на санкциите, срещу военния и отбранителния сектори. Така санкционираните физически и юридически лица заради войната в Украйна стават над две хиляди.

Според „Политико“ в списъка са дружества от Китай.

Чрез санкциите ЕС отрязва достъпа на Русия до дронове, изтъкна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пакетът е насочен срещу мрежи за поръчки на съставни части за дронове, които отиват за руския военнопромишлен комплекс, а оттам – на бойното поле в Украйна, поясниха за Клуб Z от белгийското председателство на Съвета на ЕС. Санкционирани са няколко компании от Русия, но и от трети страни.

Още миналата седмица посланиците от 26 от общо 27 страни членки са се разбрали за санкциите, допълниха от Брюксел. Единствено Унгария е поискала повече време. През последните няколко дни обаче Будапеща е дала ясен знак, че няма да се противопостави на новия пакет.

Той е одобрен много бързо, без обсъждания, с изключение на едно унгарско изявление.