Руският президент Владимир Путин все още вярва, че може да превземе Украйна. Това са споделили западни официални лица пред "Гардиън" при условие за анонимност. Смята се, че руският държавен глава е значително по-оптимистично настроен спрямо миналата година, благодарение на неуспеха на Конгреса на САЩ да подкрепи изпращането на 60 милиарда долара военна помощ за Украйна и скорошното превземане на Авдеевка.

"Не вярваме, че Русия се е отказала от своите максималистични цели да подчини Украйна", посочили западните служители.

Руските успехи струват скъпо - смята се, че Москва губи средно около 900 бойци на фронта дневно. Но това не спира Путин, който след окупацията на Авдеевка възложи на военния министър Сергей Шойгу "да надгради" превземането на Авдиевка. Експерти изчисляват, че Русия превъзхожда Украйна в съотношение пет към едно по фронтовите линии.

Смята се обаче, че Путин няма ясна средносрочна стратегия, обясняват служителите.

"Не вярваме, че Русия има смислен план освен да продължи да се бие в очакване, че числеността на руската работна сила и оборудване в крайна сметка ще се окажат решаващи", твърдят западните източници.

В момента не се водят активни мирни преговори. Ръководството на Украйна многократно е заявявало, че иска да възстанови границите на страната отпреди 2014 г. Наред с окупацията на Крим, Русия пък организира фалшиви референдуми, с които присъедини превзети части от четири украински области, от които едва ли ще бъде склонна да се откаже.

Надеждата на Путин вероятно е, че при победа на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ през ноември 2024 г. републиканецът ще принуди Зеленски да подпише неизгодно за Украйна споразумение за прекратяване на огъня или че поне ще прекрати американската подкрепа за украинците. Тогава целта на диктатора да завладее цялата украинска земя ще изглежда много по-реалистична.