Скандали, обвинения, обиди - поредното заседание на Столичния общински съвет започна както всяко друго в последните месеци. Основният въпрос на деня бе изборът на комисиите към СОС, след като областната управителка на Столична община отмени предишния.

В него най-голямата група на ПП-ДБ (СС) получи председателство на едва една комисия, а ГЕРБ и БСП си разпределиха мнозинството от най-важните.

В крайна сметка след часове скандали съставът на комисиите остана почти идентичен на този от последното заседание - мнозинството са под контрола на ГЕРБ и БСП. ПП-ДБ (СС) имат председателство само в две от по-маловажните комисии.

Днес първата група в Съвета видно искаше да получи повече комисии - но ГЕРБ и ВМРО (в лицето на единствения й представител Карлос Контрера) бяха приготвили свой доклад - идентичен с предишния.

"Прави ми впечатление, че за председатели и зам.-председатели сте посочили хора, с които не сте се консултирал. Аз изрично казах, че не искам да съм зам.-председател на каквато и да е комисия", коментира Борис Бонев.

И отбеляза, че на последните преговори извън СОС миналата седмица до един момент е имало "почти колегиални" дискусии - но изведнъж част от присъстващите общинари просто са си тръгнали.

Самият Контрера изтъкна, че по време на въпросните разговори е станало ясно, че ПП-ДБ (СС) въобще не са готови с имена за състава на комисиите.

"Трябваше един по един да питам кого предлагате за комисия по финанси, по икономика, по околна среда, архитектура, транспорт. Защо се налагаше да ви вадя думите с ченгел? Това не са преговори. Не се ли чувствате малко нахално в момента, вие, които сте с 23-ма общински съветници, да вземете всички ключови комисии, и да хвърлите всички други в талаша?"

Бонев подчерта, че внесеният днес доклад дори не е вкаран в системата на общината и е нямало как съветниците да са се запознали с него.

Последаха дълги обвинения и заяждания между общинарите от ПП-ДБ (СС) и ГЕРБ - без особен резултат. Опит да се отложи заседанието бе отхвърлен. В крайна сметка преди да се стигне до гласуване, въпреки възраженията на зам.-председателя от ГЕРБ Георги Георгиев, бе обявена 30-минутна почивка.

"Момчетата, които искат да лапнат слънцето"

След почивката Бонев призова за разум и конструктивен разговор. Контрера го контрира:

"Не ви вярвам на изказването, г-н Бонев. Видяхме как гласувахте против дневния ред днес. Целта на вашата група не е да заработи съвета, а да влезете в ролята на момчетата, които искат да лапнат слънцето."

Прошко Прошков от ГЕРБ също обвини Бонев в липса на политическа култура. И отбеляза:

"Трябва да се случи принципа власт власт възпира. Трябва да има взаимен контрол. Ние отговаряме и за решенията, които се взимат, и за решенията, които не трябва да се взимат"

Прошков отбеляза и че голямото постижение на Бонев е че е обединил "непримирими опоненти" в лицето на ГЕРБ и левицата.

Бонев подчерта, че групата на ПП-ДБ (СС) е искала да се обсъдят съставите на комисиите още на преговорите за председател, но всички други групи отказали.

"Обединихме непримирими опоненти" - ето публичното самопризнание за новото оединение - ГЕРБ-БСП, с кумове малките партии", добави той.

"Това е мнозинство, което се опитва да санира въпроса с вашето политическо неумение да управлявате", преряза го Прошков

Георги Георгиев пък реши да подчертае, че отмяната на решението от областната управителка от ПП-ДБ не е валидно - тъй като изборът на комисии не е административен акт.

"В поредица решения на ВАС се посочва, че изборът на постоянни комисии на общинските съвети имат вътрешно-организационнен характер и за тях АПК е неприложим."

Иван Таков от БСП не пропусна да отбележи колко столетницата е против ГЕРБ. Грети Стефанова (ПП-ДБ) пък го подкачи, че често ще трябва да се оправдава така за новата "любов" между бившите управляващи и левицата.

"Едно време имаше приказка, че комунистите са измислили любовта, за да не плащат. Може да се окаже вярна. Първо, г-жо Стефанова, не се оправдавам или обяснявам. Защото имаш едни викове ура като се избра вашия председател. Сега е друго. Второ - 2 месеца нищо не направихте, казах ви, ние спираме преговорите с вас, защото в цяла София няма здрав паметник от вас да остане", добави Таков.

Войслав Тодоров от ПП-ДБ обясни, че са пратени в СОС от софиянци да видят какво са натворили ГЕРБ в 18 години управление, и нямало как всички скандали да се разкрия от комисии с председатели на ГЕРБ. И че главният архитект Здравко Здравков, назначение на ГЕРБ, продължава да "прави каквото си иска" на поста и благодарение на БСП.

Деян Николов от "Възраждане" пък обяви, че ГЕРБ са си "накупили" БСП, ИТН, "Синя София" и това е мнозинството, което ще управлява.

Разговорите продължиха в този дух, докато най-накрая се стигна до гласуване - като бе прието същото предложение, с комисии, доминирани от ГЕРБ и БСП, с една малка промяна в състава на Комисията за борба с корупцията към СОС. Бонка Василева си направи отвод, за председател тогава бе номиниран Антон Хекимян от ГЕРБ, със заместничка от ПП-ДБ. След успешния вот ПП-ДБ (СС) отново поискаха почивка. Стана ясно, че ще има извънредно заседание следващия вторник.