Областната управителка на София Вяра Тодева е блокирала избора на председателите на комисии в Столичния общински съвет, стана ясно от официално съобщение на областната администрация.

Основният довод - извънредното заседание, на което стана това, не е проведено съобразно правилника и общинските съветници не са имали време да се запознаят с предложенията.

В края на миналата седмица Столичният общински съвет най-после успешно избра председател - кандидатът на ПП-ДБ (СС) Цветомир Петров. Със следващото решение бяха избрани и негови заместници. След това обаче ГЕРБ-СДС и БСП изненадаха най-голямата формация и предложиха веднага да се изберат и председатели на комисии. ПП-ДБ (СС) след няколко безплодни възражения в крайна сметка подкрепиха провеждането на извънредно заседание същия ден.

След 12 часа заседания ГЕРБ и БСП получиха председателското място в редица ключови комисии, а ПП-ДБ (СС) оглавиха само една комисия. Групата на обединението напусна заседанието час преди края му и го обяви за неправомерно.

Седмица по-късно Вяра Тодева (назначена на поста от Николай Денков) връща решения №3 и №4 за преразглеждане.

"Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", са сред мотивите й.

Решението на Тодева по никакъв начин не спира ГЕРБ, БСП и общинарите от малките партии да повторят същото гласуване на регулярно заседание, със същия резултат. 

Ето и пълната заповед:

Хекимян: ПП-ДБ-СС настояват да овладеят цялата Община

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще коментират решението на пресконференция днес следобед. Но преди това общинският съветник Антон Хекимян отбеляза в профила си в социалните мрежи.

"ПП-ДБ-СС настояват да овладеят цялата Община и да управляват еднолично столицата – нещо, което избирателите не са им отредили. Без мнозинство, което вече повече от три месеца са неспособни да постигнат. С гласуването си на 8.02.2024 г. показахме, че нямаме никакво доверие на “спасителите” на София и успяхме да постигнем здравословен баланс в управлението на комисиите в Столичния общински съвет", пише той.

И отбелязва, че председателите на комисии вече са насрочили първите заседания и са определили дневния ред, но "днес ПП-ДБ-СС отново дръпнаха ръчната спирачка на столицата".

Хекимян припомня на Тодева, че групата на ПП-ДБ (СС) подкрепи провеждането на заседанието, което тя обявява днес за нелегитимно.

"Настояваме за публично обяснение от страна на Борис Бонев и Васил Терзиев кой и с каква цел принуди назначения от “Промяната” областен управител на София Вяра Тодева да оспори валидността на заседанието на СОС, свикано и удължено от самите тях", обяви той.

ПП-ДБ: Никой не е над закона

Решението на областната управителка е правилно, коментират в прессъобщение до медиите от групата на ПП-ДБ (СС) в столицата.

“Сигурен съм, че сега ще започнат спекулации, че по наша вина ще бъде забавена работата на Съвета. Истината е, че незаконосъобразните действия на новото мнозинство ни доведоха до тази безпрецедентна ситуация. Въпреки че ние многократно предупредихме по време на самото заседание, че процедурата грубо се нарушава, всички останали толкова бързаха да си разпределят комисиите на тъмно, че погазиха всички правила и добри практики и гласуваха за провеждането на незаконосъобразно извънредно заседани", обяснява председателят на групата Борис Бонев.

От групата повтарят мотивите на Тодева - че заседанието за избор на председатели на комисии не е правилно свикано и са нарушени редица членове от правилника и закона. Дори в най-изключителните случаи съветниците трябва да имат материалите на заседанието не по-късно от 16 часа преди него.

“След избора на председател и заместник-председатели ние предложихме да свикаме извънредно заседание в понеделник именно, за да спазим всички законови изисквания. Докладът на Карлос Контрера, с който предлага разпределение на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството след всякакви възможни срокове в 18:38, а е насочен към съветниците в 19:59, след като вече части от него са били гласувани. С нас не само не беше коментиран въпросът с ръководствата на комисиите, но и не ни беше оставено време да се запознаем с доклада, въпреки че по правилник трябва да имаме 3 дни. Кой кога и как се е разбрал можем само да гадаем. Какъв е бил залогът за подкрепата - също. Но фактът е, че в зала се гласуваше проект на решение, с който съветниците не бяха запознати. Явно това е представата на новосформиращото се мнозинство за прозрачно управление”, уточни Христо Копаранов. “В крайна сметка се оказа, че цялото бързане е за нищо - нито една комисия не беше свикана преди днешния ден и никаква работа по същество не е свършена до този момент.”

Общинските съветници допълват, че доколкото заседанието се води извънредно, неправомерно е било и позоваването на чл. 64, ал. 3, на база на който съветниците от новото мнозинство гласуваха да има среднощно заседание. Този член допуска промяна на времето единствено на редовно заседание.

ГЕРБ-СДС: Тодева да си понесе последствията при ротацията

По-късно днес цялата група на ГЕРБ-СДС в СОС излезе на пресконференция. Бившият председател на Съвета Георги Георгиев обяви решението на областната управителка за "политическа поръчка", и "явна форма на политически рекет".

"ПП, чрез своя областен управител, се опитва да окаже натиск, за да получи повече председателски места в съвета. Колега Ставрев, първия път три месеца не работеше съвета, защото няма председател, който да е техен. Избрахме техен председател, оказа се, че това не стига. Колегите имат не една, а три комисии", обясни Георгиев. 

Никой от ПП-ДБ и "Спаси София" не се интересува от проблемите на гражданите, обяви още той.

"Комисиите не работят 160 дни. Такова чудо не е имало. Надявам се при ротацията г-жа Тодева да понесе последствията си", апелира Георгиев.