Лишен от свобода е починал след сбиване в затора в Бургас. Това потвърди пред Клуб Z Георги Чинев - окръжен прокурор на морския град.

По досегашните данни е възникнал конфликт между пострадалия - роден 1957-а година, и значително по-млад затворник. Вследствие младият е влязъл в килията на опонента си и му е нанесъл удар.

Засега има данни, че 66-годишният мъж е починал в резултат на инфаркт. Но тепърва предстои съдебно-медицински експертизи да показват какви са фактите и докъде е връзката между двете събития.

Чинев каза само, че на място веднага е изпратена група за оглед и е започнало досъдебно производство. Засега работно то се води не по члена за убийство, а по чл. 124 от НК -  за причинена "смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда" (естествено, това винаги може да се промени - бел. ред.).

Прокурорът каза, че не може да навлиза в подробности, но доколкото знае, пострадалият е доведен от чужда държава да лежи присъдата си тук.

А ето какво допълват от МВР:

"Сигнал е получен около 11:00 часа днес при ОДМВР-Бургас. Той е бил за инцидент в корпуса на бургаския затвор, при който малко след спречкване между двама лишени от свобода, съответно на 30 и 66 години, изтърпяващи наказанията си за извършени кражби, разтървани от дежурните надзиратели, по-възрастният е паднал на земята и дошлият на място медик е констатирал смъртта му.

Своевременно е сформиран екип от служители от отдел „Криминална полиция“ и отдел „Разследване“ при ОДМВР, които извършват първоначален оглед.

Не са установени видими сериозни травми по тялото на 66-годишния мъж, което е било транспортирано за аутопсия в УМБАЛ-Бургас.

Към момента не може да се потвърди причинно-следствена връзка между спречкването и настъпилата смърт. Ще бъдат изчакани данните от предстоящата аутопсия, които по безспорен начин да определят причината за загубата на жизнени показатели у 66-годишния лишен от свобода."

Според данни на Нова тв по това време е имало само един надзирател край тях. Всичко се е развило много бързо - докато близкият надзирател реагира и изведе от мястото нападателя. 

Както Клуб Z е писал - един от поводите за почти постоянните протести на служителите в ГД "Изпълнение на наказанията" е т. нар. недокомплект - огромен брой затворници се падат на един служител на смяна.

А ето и официалното съобщение на Министерството на правосъдието от днес:

"Днес, около 11 ч. сутринта в затвора в Бургас е възникнало спречкване между двама лишени от свобода. Минути, след като те са били разтървани, на единия от участниците в инцидента му прилошава и по-късно почива.

Министърът на правосъдието Атанас Славов е разпоредил проверка на инцидента. По случая е образувано досъдебно производство."