Следи от шпионския софтуер „Пегас“ се открити в телефона на българската евродепутатка социалистка Елена Йончева, съобщи „Политико“.

Новината е потвърдена от самата Йончева пред изданието.

Това станало преди два дни при проверка на IT системите в Европейския парламент. Следи от „Пегас“ са открити в телефоните на двама депутати и един асистент в Подкомисията по сигурност и отбрана.

Заразен е също телефонът на французойката Натали Лоазо от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) която е председател на подкомисията. Името на асистента не се съобщава.

Техническите лица информирали Йончева, че телефонът й е атакуван на или около 30 октомври 2023 г. Атаката била „тежка“. Евродепутатката все още очаква анализа дали хакването е успещно и дали е бил използван зловреден софтуер.

„Не става дума за мен или за когото и да било. Като цяло хакването се превръща в нещо все по-популярно като инструмент за придобиване на незаконна информация“, коментира сънародничката ни пред „Политико“.

Вчера от ЕП поискаха от членовете на Подкомисията по сигурност и отбрана да проверят своите телефони за шпионски софтуер.

Европейският парламент е в състояние на повишена тревога заради опасения от кибератаки и чужда намеса в навечерието на изборите за евродепутати Те ще се проведат в страните членски на ЕС от 6 до 9 юни.

Подкомисията по сигурност и отбрана играе ролята на съветник и надзорник в двата ресора. Основната компетенция по тях обаче е на националните правителства.

„Пегас“ е софтуер, произведен в Израел. Той може да бъде инсталиран незабелязано в мобилни телефони, работещи със системите iOS и Android. Разработчиците твърдят, че действат с одобрение на израелското правителство и целта е борбата с тероризма и престъпността.

През 2021 г. стана ясно, че диктаторски и авторитарни режими по света използват „Пегас“, за да подслушват опозиционери, правозащитници, юристи, журналисти и др. Унгария е сред европейските страни, чийто служби са използвали системата.