Френският президент Еманюел Макрон, шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел са били сред мишените на шпионския софтуер "Пегас", предаде "Гардиън". Сред изтеклите документи са намерени телефонните им номера.

В разкритията на изданието фигурират още 13 държавни глави и премиери, сред които на президента на Южна Африка Сирил Рамапоза и на Пакистан - Ариф Алви. Но наличието на телефонния номер не означава автоматично, че те са били подслушвани.

Въпреки че "НСО груп", която стои зад софтуера "Пегас", е категорична, че президентът Макрон не е бил мишена на който и да е от клиентите им, тези списъци дават добър ориентир за това кой е смятан за "човек от значение" за някои от клиентите на компанията. В този списък фигурират и хора, за които вече стана ясно, че наистина са били подслушвани.

От "Гардиън" посочват, че участващите в проекта "Пегас" журналисти нямат възможност да проверят телефоните на политическите лидери.

От "НСО груп" посочват също, че нямат достъп до данните на своите клиенти, но ако бъде започнато разследване, ще могат да изискат тази информация. Подобна стъпка вече е предприета срещу Мароко, след като се появиха съмнения, че оттам са подслушвали Еманюел Макрон.