Румънският президент Клаус Йоханис обмисля да се кандидатира за генерален секретар на НАТО, съобщи „Политико“.

От Букурещ са уведомили за това съюзниците.

Новината идва ден, след като стана ясно, че две трети от страните членки са се разбрали да подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте. Твърди се, че зад него стоят САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

10 страни все още не са решили кого да подкрепят. На тях обаче ще им бъде трудно да се преборят с подкрепата на американския президент Джо Байдън, чийто фаворит според слуховете е Рюте, отбелязва „Политико“.

Двама дипломати от НАТО потвърдили за действията на Румъния. От президентството на северната ни съседка отказали коментар.

В момента заместник генералният секретар на алианса е румънецът Мирча Джоана.

Според „Политико“ влизането в надпреварата на толкова късен етап би могло да бъде разглеждано като опит за разединяване на пакта. Там вече са сериозно притеснени от възможността Доналд Тръмп отново да стане президент на САЩ.

В Източна Европа обаче били раздразнени от липсата на инициатива от страна на Марк Рюте за диалог със страните членки по границата с Русия. Друг минус за нидерландския премиер е, че страната му така и не е достигнала необходимия минимум от разходи за отбрана в размер на 2 на сто от БВП.

Държавите от алианса бързат да изберат новия генерален секретар преди срещата на върха във Вашингтон през юли. Той трябва да замени норвежеца Йенс Столтенберг, който е генерален секретар от 2014 г.

Клаус Йоханис в момента кара своя втори и последен мандат като президент. Румънците трябва да изберат негов наследник през ноември.