"Боравя с политически аргументи. Този тип опит за шантажиране - с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори. Поведение, свързано с опити за публичен шантаж, за злепоставяне с неполитически аргументи".

Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България". Така той коментира вчерашната размяна на реплики между него и санкционираният по "Магнитски" председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

На директен въпрос дали нарича Пеевски "дребна квартална мутра", той отговори:

"В този смисъл да. Такова поведение е това. Свързано е с опити за публичен шантаж".

"Не съм сигурен дали този тип поведение е проява на самочувствие или на нервност.

Ако говорим за нервност, се намираме в съвсем друга оптика. Очевидно нервността е от това, че г-н Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза. Той иска да тласне страната към избори, защото не получава това, което иска.

Ако има условия да продължим нататък, това ще си проличи. За момента не мога да съобщя, че е настъпило някакво раздвижване. Очакваме насрещната позиция на ГЕРБ. С ГЕРБ споделяме отговорността за това управление.

В момента Пеевски се опитва да демонстрира, че може да събори правителството. Въпросът е ще позволим ли това".

Това коментира Иванов. И допълни:

"Нашите избиратели са ни дали мандат за определени резултати, България да излезе от политическата криза. Дали ще са доволни какви компромиси сме правили, защото сме правили компромиси, те ще се произнесат на избори, когато те дойдат".

Той призна, че има определена политическа цена, за да го има това правителство. Именно затова от "Продължаваме промяната - Демократична България" са предложили на ГЕРБ механизъм как да се формират мнозинства.

"Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата.

Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство - решение за кого ще гласуваме. Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с "този е мой, този е твой". Ако не можем да се съгласим, не избираме никого".

Това каза Иванов по повод темата за избора на регулаторите. И заяви, че няма "делкане" - дума, употребена от Пеевски, а споделяне на политическа отговорност.

На въпрос дали е поставян въпросът за Андрей Янкулов да заеме позицията на главен прокурор, както твърди Делян Пеевски, Иванов отговори:

"Ние, ПП-ДБ сме обсъждали различни кандидатури за различните постове, които се излъчват от Народното събрание. Името на Андрей Янкулов е фигурирало в тези обсъждания на различни етапи. Това изобщо не е било в режим на някакви пазарлъци."

"Малка бъбрива Шехерезада с комплекси"

Санкционираният по "Магнитски" председател на парламентанрта група на ДПС Делян Пеевски изсипа днес поредна доза епитети и лични нападки към Христо Иванов.

Според него Иванов е изпълнен с комплекси. Той го нарече "бъбрива Шехерезада". Според Пеевски именно Иванов тласка държавата към избори.

"Той живее с изключително големи комплекси. Не му се случи да прати ген. Атанасов в пенсия в Конституционния съд, за да обедини двете партии и най-накрая да бъде лидер. Той живее с комплекс, че лидерът на тяхното обединение е Кирил Петков", каза Пеевски.

И определи меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България" към ГЕРБ, чрез който реално ДПС се изолира от назначенията в регулаторите като "пасквил". Според Пеевски Иванов е написал този меморандум, а останалите в "Продължаваме промяната - Демократична България" са били подведени.

"Моят приятел Христо обърна държавата на един голям телевизор, реши да го глътне и се задави. 9 месеца това правителство го имам благодарение на ДПС, зщото го подкрепяме. Никой не е направил повече от нас, за да го има това правителство. 

Ако някой се откаже да гълта държавата, вече е друга тема. Като гледам всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда. Разбирам, че колегите нямат голям политически опит, но трябва да се отърсят от неговите номера".

Това каза още Пеевски.

"Пачавра леке не хваща"

Очевидно много болезнено преживява идеята, че стоте процента контрол, който досега е свикнал да смята, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин. Това каза пред журналисти в парламента Иванов, коментирайки днешното изявление на Пеевски.

Според Иванов Пеевски не може да преживее, че "ние опитваме да сложим на масата ясни правила, да сложим на масата някакви стандарти, да сложим на масата яснота за това как се носи политическа отговорност и затова е цялата тази истерия“. 

"Технологията на това, което Пеевски прави, е проста. Той се опитва да въвлече всички в един отвратителен кален скандал по логиката, че "пачавра леке не хваща". Него не го притеснява да е част от подобно нещо. Да почне да цитира някакви измислици, полуизмислици, подбрани полуистини, с което да накара да отговаряме на тях", добави Иванов.

Според него това ще въвлече всички и ще направи невъзможно продължаването на управлението.

"Той го прави, защото не може да приеме, че трябва да има ясна договорка за това как ще се носи отговорност за разпределението оттук нататък на кадровите решения, как ще се носи отговорност за разпределението на отговорността, а не на позициите, не случайно атакува гражданския сектор, защото е ясно, че единственото място, откъдето биха могли да дойдат някакви неутрални предложения за хора, които не са партийно зависими, са този тип организации и той не може да приеме това", посочи още Иванов.

Той отбеляза, че меморандумът обобщава неща, които са обсъждали много месеци, включително с партньорите, и няма нови идеи в него. По думите му много хора са работили по него.

"Нямам никакъв проблем с идеята човек като Андрей Янкулов да се окаже главен прокурор", каза Иванов, но уточни, че трябва да е на база променена Конституция и стандарт за това как се избира прокурорският съвет.

По думите му в меморандума се предлагат максимално разграничаване между номинирането и лансирането на кандидати за Висшия прокурорски съвет.

"Именно, за да не бъдат политически парашутисти, които сме ги пратили от тук с някакво задание", каза още той.

Иванов допълни, че в ДПС има умни хора, които са разбрали, че движението трябва да промени политиката си и да подкрепи промените в Конституцията, съдебната реформа и реформата на държавата въобще. Според него обаче Пеевски с последните си изяви разпилява този натрупан капитал.

По-късно пред БНТ Иванов заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му се е обадил и разговорът между двамата е бил подновен.