Лично аз отказах на Христо Иванов "делкането", което той ми предложи в моя кабинет, "делкането" да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за заместник главен прокурор - Сава Петров (пловдивски прокурор, в момента член на международния отдел на ВКП).

Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС и санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ Делян Пеевски, попитан дали са обидени заради намека, че може би е трябвало да се разделят регулаторите с една трета и за ДПС да има.

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината, битката е за КПКОНПИ и за прокуратурата, олигархията иска да овладее държавата, нищо повече не се случва", добави още Пеевски, видимо изнервен.

Подобни обвинения към Иванов не се са чували от него много отдавна. Те бяха част от арсенала на ДПС, когато движението и "Демократична България" бяха върли политически врагове.

"Обида не може да има. Защото ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи, в моя кабинет. 

Делкането да бъде сигурен как ще бъде избран Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд и за зам. главен прокурор Сава Петров. Лично стоя зад думите си: Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината. Битката е за КПКОНПИ и за прокуратурата, колеги. Олигархията иска да завладее държавата!", започна Пеевски.

Имало добри разговори за конституционните промени, "но Христо Иванов излъга като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредим само в Конституцията, че може да има регулататори, които със закон може да се промени мнозинството, което не се случва в момента", допълни в същия изнервен тон Пеевски, визирайки записания текст, че със закон може да се промени мнозинството за избор на някои регулатори от обикновено на квалифицирано (т.е. 160 гласа - или и с тези на ДПС).

"Логично е, когато има определени парламентарни групи, управляващи, опозиция, подкрепящи, регулаторите да бъдат за цялата държава, а не да бъдат делнати 50 на 50", заяви още Пеевски, което идваше да рече - да има и за ДПС.

И все така изнервен се обърна към съпредседателя на ДБ:

"И да спрат приказките вече как ГЕРБ с ДПС... Кое е лошото на ДПС?! Девет месеца... Че Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет, седеше в скута ми, докато се случи Конституцията и всичките ми идваха час през час да направим промените, сега ще ми казва в интервю за "Дневник", че отново ще извади темата ДПС. Коя, бе Христо, приятелю мой?! Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство девет месеца и ако нас ни нямаше, това правителство нямаше да го има! Маските трябва да паднат, Христо!"

Бойко Борисов обвини партньорите в политически назначения

Запознах се с меморандума и "точно ми е като попската работа - един поп казал- няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря". Така коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов документа, предложен им във вторник от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Сега вече не е меморандум, а подготвен материал, върху който да се водят преговори, отбеляза той и уточни, че водят преговори всеки ден. Днес обаче бил разочарован от ПП-ДБ, защото не подкрепили в дневния ред да влезе точка, свързана със строежа на АЕЦ"Козлодуй" и са гласували "против", което не било добър знак.

По отношение на меморандума уточни, че в него пишело, че кандидатурите за регулаторите трябва да бъдат непартийни, неярки, експерти.

"Но "Продължаваме промяната" изпратиха Станислав Тодоров за председател на най-големия регулатор КЕВР - депутат от формацията, ярка политическа фигура. Изпратиха Петър Петров, основен участник в предизборната кампания, депутат от ПП, за зам.-председател на ДАНС, като около месец с Кирил  Петков водихме разговори, за да ме убеди, че той трябва да стане ръководител на агенцията", каза Борисов.

Към ярките назначения на ПП-ДБ прибави Андрей Гюров, подуправител на БНБ.

"Завчера по кой прозрачен принцип избраха шефа на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), къде се произнесоха неправителствените организации, чий глас чухме, с кого се консултираха, имахме ли право на вето", попита лидерът на ГЕРБ.

Към това добави и директора на митниците - "кои неправителствени организации се произнесоха за новия шеф, може да е добър, но защо смениха стария", продължи Борисов и обобщи, че чрез своите говорители те "пръскали" в общественото съзнание, че са "някакви борци за чистота".

"Всички техни действия до този момент показват точно обратно. За Министерския съвет докарахме от близо 15 години работа в Европа българския еврокомисар, безспорна фигура, за вицепремиер -  те изпратиха за премиер ярка политическа фигура - Денков, изпратиха Андрей Цеков( ярка политическа фигура) за министър, лидера на ПП Асен Василев за министър, Георги Гвоздейков - т.е. нито един от тези принципи не е спазен. Иначе звучи много добре и аз потвърждавам, че ние сме точно за това", изтъкна лидерът на ГЕРБ. 

Втори дубъл 

След ранната сутрешна гневна изява, Пеевски реши да направи втора такава. В същия тон. И за втори път се яви пред журналистите, които работят в НС в пространството пред пленарната зала. И пак заяви, че юристът към АКФ Андрей Янкулов е спряган за главен прокурор, като добави и за шеф на антикорупционната комисия (както Клуб Z вече писа). 

Повтори и това за Сава Петров. И извика Христо Иванов на "очна ставка". "Всички органи иска да овладее в съдебната система", оплака се Пеевски.

"Делкането - не" - за пореден път повтори новата дума в българския език Пеевски.