Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна в Калифорния с Юлия и Даша Навалная - съпругата и дъщерята на руския опозиционер Алексей Навални, който почина миналата седмица, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

По време на срещата Байдън изрази възхищението си от изключителната смелост на Навални в борбата срещу корупцията и за една свободна и демократична Русия, в която върховенството на закона се прилага еднакво за всички, се казва в изявлението.

Байдън също така потвърди, че САЩ ще обявят нови големи санкции срещу Русия утре заради смъртта на Навални, репресиите и войната на Русия срещу Украйна, каза още Белият дом.

Четиридесет и седем годишният Навални почина миналата седмица в наказателната колония "Полярен вълк", намираща се отвъд Полярния кръг.

За санкциите малко по-рано потвърди и посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. Тя направи това в отговор на въпрос на Клуб Z.

„В течение на утрешния ден (днес – б.р.) или следващите дни ще видите някои от действията, най-вече свързани със санкции, които смятаме да предприемем“, каза тя.

Клуб Z попита Томас-Грийнфийлд дали Вашингтон смята да предприеме по линия на ООН някакви действия срещу Москва заради това, че тя не признава мандата на Марияна Кацарова – специалния докладчик на организацията за човешките права в Русия. Именно заради намесата на сънародничката ни руските власти бяха принудени да покажат Навални в края на 2023 г. след принудителното му изчезване за известно време.

„Нека само кажа, че намеренията на Путин са добре известни. Той е авторитарен. Той е човек, който би унищожил своите опоненти. И видяхме, че направи това с Навални. Президентът Байдън бе ясен в изявлението си, че ще им потърсим (на руските власти – б.р.) отговорност за действията по отношение на Навални“, каза още посланичката.