Армения замрази участието си във водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), тъй като пактът не се е притекъл на помощ на страната при азербайджанската офанзива от септември 2023 г., обяви премиерът Никол Пашинян в интервю за France 24, цитирано от "Политико".

Други членки на сформираната през 1994 г. ОДКС са Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан - все бивши съветски републики.

Пред France 24 Пашинян посочи, че ОДКС "не е изпълнила задълженията си в сферата на сигурността към Армения".

"Това нямаше как да мине без последствия. И последствието е, че на практика ние замразихме нашето участие в ОДКС", каза Пашинян, обвинявайки Москва, че не се е намесила в тлеещия конфликт със съседен Азербайджан, който не е член на алианса.

Напрежението между Ереван и Баку достигна връхната си точка през септември 2023 г., когато Азербайджан стартира офанзива, за да си върне подкрепяния от Армения отцепнически регион Нагорни Карабах, предизвиквайки изселването на живеещите в него 100 000 арменци. Москва беше разположила мироопазващи сили в региона, които изоставиха позициите си преди атаката.

Тогава Пашинян каза пред "Политико", че Ереван не може да разчита на Москва за сигурността си, тъй като "в резултат от събитията в Украйна, руските способности са се изменили", следователно и възможността на Кремъл да оказва подкрепа на най-близките си партньори. През същия месец арменската армия проведе съвместни военни учения с американски части. През септември Пашинян се ангажира и да работи усилено с ЕС и САЩ, за да извърши редица демократични реформи в Армения.

Последните коментари на премиера пред France 24 идват по време на посещение на френския министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню в Армения, за да обяви пакет от нови оръжейни сделки с Ереван, които се очаква да включват радарно оборудване и очила за нощно виждане.

Но въпреки амбицията на Армения да се отдалечи от Русия, в страната и по границите й има разположени хиляди руски войници, които са под командването на Москва. Пашинян намекна по-рано, че руското военно присъствие в страната може да бъде прекратено, но пред France 24 той изтъкна, че "това е напълно различна правно-договорна рамка" от членството на Армения в ОДКС. 

В отговор на интервюто на Пашинян говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Армения не е подала официално уведомление за решението си да замрази участието си в ОДКС.

"Много е важно да разберем подробностите тук. Надяваме се нашите арменски приятели да ни обяснят всичко".